Седем души са загинали вчера при руски обстрел по украинския град Херсон, предаде ДПА.

Градът бе подложен на артилерийски огън и на обстрел с реактивни системи за залпов огън, каза областният управител Ярослав Янушевич. В резултат на атаката загинаха 7 души, а около 20 са ранени.

Украинските сили си върнаха контрола върху Херсон в средата на месеца. Руските войски се изтеглиха от него и заеха позиции на другия бряг на р. Днепър, откъдето продължават с обстрела по града, добавя БТА.

Междувременно Международната комисия за изчезнали лица съобщи, че над 15 000 души са в неизвестност от началото на войната в Украйна, съобщи , цитирана от Ройтерс.

Базираната в Хага организация, създадена след войните на Балканите през 90-те години, отвори офис в Киев, за да помогне на Украйна да документира и издирва хора в неизвестност.

Матю Холидей, програмен директор на организацията за Европа, заяви, че не е ясно колко хора са били интернирани, задържани в Русия, колко от тях са живи и колко са починали и са били погребани в импровизирани гробове.

Процесът на разследване на изчезналите в Украйна ще продължи години след края на сраженията, заяви Холидей в интервю за Ройтерс. "Числата са огромни и предизвикателствата, пред които е изправена Украйна са огромни", добави Холидей, цитиран от БТА.