Ожесточени сражения между израелската армия и палестински бойци имаше тази нощ в Ивицата Газа, предаде Франс прес.

Репортер на агенцията съобщи за мощни въздушни удари по град Хан Юнис в южната част на палестинската територия - новата "гореща точка" на конфликта, добавя БТА.

Десетки хора са били убити в ивицата Газа при израелски атаки тази нощ, казаха местните здравни власти, контролиран от ислямисткото движение "Хамас". Тези данни не са проверени по независим път.

Конфликтът избухна след изненадващото нападение на "Хамас" в Израел на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 души. Приблизително 240 човека бяха отведени в ивицата Газа като заложници.

В отговор израелската армия предприе военна операция в ивицата Газа, при която до момента според местните власти са били убити близо 18 хиляди души, повечето от които - жени и деца. Тези данни не са проверени по независим път.

1,9 милиона човека, т. е. 85 процента от жителите на ивицата Газа, са били принудени да напуснат домовете си след избухването на конфликта, по информация на ООН.

Днес израелската армия съобщи за АФП, че е загубила 101 войници от началото на своята операция в Газа.

Вчера "Хамас" се закани, че нито един заложник няма да излезе жив от палестинската територия, ако няма размяна с палестински затворници в Израел, преговори и изпълняване на "исканията на съпротивата".

Прекратяване на огъня за една седмица в края на миналия месец позволи да бъдат освободени стотина заложници, държани от палестинското ислямистко движение в ивицата Газа. Смята се, че 137 души остават в плен в ивицата Газа.