Руски дипломат ще бъде изгонен от Норвегия след ареста на норвежки гражданин по подозрение, че е предал важна информация на чужда държава. Това съобщи в сряда телевизионната компания Ner-ko, като се позова на норвежкото външно министерство.

"Информирахме руския посланик, че служителят на руското посолство е персона нон грата и ще бъде помолен да напусне Норвегия. Това е така, защото той извърши действия, които не съответстват на статута и ролята му на дипломат", заявиха от външното министерство, на което се позоваха Франс прес и ТАСС.

Засегнатият от тази мярка дипломат е работел в търговския отдел на посолството, съобщава норвежката радиотелевизионна компания. По данни на медиите той има 72 часа да напусне страната.

В понеделник норвежката служба за вътрешна сигурност разкри, че два дни по-рано е арестувала норвежки гражданин, заподозрян, че е предавал важна информация на лице, представило се като служител на руското разузнаване, отбеляза Франс прес.

Преди десетина дни Словакия изгони трима служители от руското посолство в Братислава, като ги обвини, че "дейностите им са били несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

В началото на юни 2020 г. Чехия обяви двама души от руското посолство в Прага за персона нон грата. Причината за експулсирането им е слух, който служител на посолството е разпространил за планирано нападение с отрова срещу трима политици в чешката столица.

В последните дни на януари т.г. България обяви руски дипломат (първи секретар в посолството на Русия в София) за персона нон грата, а член на техническия персонал на дипломатическата мисия за недопустимо лице.