Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, официално прие оставката на четирима свои членове, съобщи вестник "Свенска дагбладет", цитиран от БТА.

Това са Лота Лотас, Клас Йостергрен, Сара Стридсберг и Керстин Екман. "В най-скоро време ще пуснем съобщение за медиите относно тези оставки. Това са трима души прюс Керстин Екман. Тя от дълго време не участваше в работата на Шведската академия и ние считаме това за достатъчно основание за нейното напускане", заяви изпълняващият длъжността постоянен секретар на академията Андерс Улсон в интервю пред изданието.

Миналия месец Йостергрен, Лотас и Стридсберг подадоха заявления за напускане на състава на академията, а Екман беше изразила подобно желание още преди това.

В най-скоро време трябва да се проведе избор на новите академици, за да продължи нормалната работа на институцията, включително и изборът на новите лауреати на Нобеловата награда за литература.

 Шведската академия реши миналия петък да отложи присъждането на Нобеловата награда за литература за 2018-а с една година заради съкращаването на нейните членове и заради пониженото доверие към институцията вследствие на разразилите се скандали в нея. Досега в историята на Нобеловите награди има седем случая, в които не е връчена наградата за литература. Това обаче са няколко от годините на Втората световна война и 1935 година, когато нито един кандидат не е получил достатъчно гласове.

Сега първо бяха отправени обвинения за сексуален тормоз от 18 жени срещу Жан-Клод Арно. Той е фотограф, известна фигура в Швеция и съпруг на шведската поетеса Катарина Фростенсон, избрана в Шведската академия през 1992 година. Арно отрече обвиненията, но това не помогна. В резултат съпругата му бе изключена от вземането на решения в академията.

Втори скандал пък избухна, след като стана известно, че други членове на Академията в продължение на няколко години са нарушавали правилото за неразгласяване името на бъдещите лауреати преди официалното им обявяване. По тази причина оставка подаде и секретарят на Шведската академия.