Президентът на Никарагуа Даниел Ортега подписа преди дни указ, разрешаващ изграждането на руски военни бази на територията на страната и разполагането на крилати ракети. Това става ясно от публикация в Телеграм на украинския политик Дмитрий Василец, който сподели какви последствия очаква от това решение. 

"Най-вероятно в Никарагуа скоро ще има опит за сваляне на законно избраното правителство и заплаха от санкции от САЩ, "демокрацията" внезапно ще изчезне и американските войски внезапно ще бъдат принудени да се намесят в Никарагуа", написа Василец.

"Ако сравним разстоянието между Никарагуа и Ню Йорк, ще излезе 3000 км, което е все пак по-голямо от разстоянието между Румъния и Полша до Москва", коментира още украинският политик. 

Никарагуа е сред най-близките съюзници на Русия в Латинска Америка. 

"Ако американските ракетни системи могат почти да достигнат Москва от територията на Украйна, време е и Русия да разположи нещо по-мощно в близост до американските градове" - с тези думи миналата година водещата на руската държавна телевизия Олга Скабеева анонсира новината, че в Никарагуа ще бъдат разположени руски войски, кораби и самолети.

Експертът Стивън Бланк от американския Институт за изследване на външната политика предупреди още миналата година в своя статия, че "Русия може да се изкуши да разшири военното си присъствие в Никарагуа заради войната в Украйна. Временното разрешение за акостиране на руски военни кораби в пристанищата на Никарагуа лесно може да се трансформира в постоянна руска военноморска база. Точно това се е случило в Сирия, Судан и Мианмар", припомни Бланк.

Коста Рика изрази притеснения относно подобни намерения, а Каролина Хименес, председателка на неправителствената правозащитна организация Вашингтонски офис за Латинска Америка, коментира, че притесненията на Сан Хосе и други съседни държави са основателни, но те трябва да предприемат действия и сами, а не да разчитат само на Вашингтон. По думите ѝ Мексико също трябва да е загрижено.

Миналия февруари - година след началото на войната в Украйна, стана ясно, че само шест държави изразяват солидарност с Русия. Преброяването стана при гласуването на резолюция на специалната сесия на Общото събрание на ООН, която настояваше да се потърси отговорност за престъпленията в Украйна. Документът бе подкрепен от 141 държави, а седем гласуваха против. До Русия се наредиха Беларус, КНДР, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия.