Нигер, Буркина Фасо и Мали, управлявани от военни, се споразумяха да сформират общи сили за справяне със заплахите за сигурността на своя територия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на началника на генералния щаб на нигерската армия Муса Салау Барму след среща с колегите му.

Решението е най-новият знак за по-тясно сближаване, след като трите съседни държави в раздирания от бунтове район Сахел в Западна Африка прекъснаха военните си връзки с дългогодишни съюзници, включително Франция, и създадоха пакт за сътрудничество, известен като Алианс на държавите от Сахел (AES), предаде БТА.

В излъчено по телевизията изявление Барму съобщи, че новите специални сили ще започнат да функционират "възможно най-скоро, за да отговорят на предизвикателствата пред сигурността". Той обаче не даде разяснения за числеността и правомощията им.

Насилието в региона, подхранвано от продължаващата вече десетилетие борба с ислямистки групировки, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава", се разрасна, откакто военните на трите държави завзеха властта при поредица от преврати в периода 2020-2023 година.

То достига своя връх през 2023 г., когато жертвите на конфликти в централната част на Сахел се увеличиха с 38% в сравнение с предходната година по данни на базираната в САЩ група за наблюдение на кризи ACLED. Организацията се позовава на съобщения за над 8000 души, убити само в Буркина Фасо през миналата година.