Франция затваря границите си от вторник, 17 март, на обяд, в координация с другите държави от Европейския съюз. Това обяви президентът Еманюел Макрон в обръщение към нацията - второто, в разстояние на няколко дни, посветено на кризата с коронавируса, цитиран от БТА. 

Страната е сред най-тежко засегнатите държави в Европа. Към момента там има 5380 заразени и 127 починали от COVID-19.

От вторник, 17 март, на обяд, Франция е под пълна карантина. Движението на гражданите за идните 15 дни се ограничава. Те ще могат да излизат само по неотложни причини. Всяко нарушение на обявените правила ще бъде санкционирано.

Сто хиляди полицаи и жандармеристи ще се грижат за спазване на въведените във Франция ограничения, целящи да се спре разпространението на коронавируса в страната, съобщи на пресконференция френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, цитиран от "Франс прес", "Ройтерс" и БТА. Той допълни ,че хората, които се движат навън, трябва да могат да докажат, че имат основателна причина.

Нарушителите ще подлежат на глоба до 135 евро.

По-рано, в излъчено по телевизията обръщение, Макрон подчерта многократно, за строгите ограничения на движението. Хората трябва да си стоят у дома и могат да излизат само, за да си напазаруват, да ходят на работа, ако не могат да работят от къщи, да отидат на лекар или за кратка тренировка. Той също предупреди, че всяко нарушаване на правилата ще се санкционира.

Макрон с емоционална реч за карантината и коронавируса

Кадър: Официална страница на Еманюел Макрон

Заради борбата с епидемията правителството отлага всички реформи, като се започне от пенсионната. Отлага се и вторият тур на местните избори.

Редица дейности във Франция вече замряха. 

"Ние сме във война", заяви шест пъти в словото си президентът, много критичен към нехайното отношение на много французи към епидемията през последните дни.

"Наистина здравна война, не се бием срещу армия, нито срещу друга държава. Но врагът е тук - невидим, неуловим и напредва. Това изисква нашата обща мобилизация. Реших да се отложат всички реформи, като се започне с пенсионната. В сряда ще бъде предложен законопроект, с който правителството да действа в извънредното положение", подчерта президентът.  

Карантината ще продължи поне 15 дни, каза още президентът. 

"Никоя фирма, никой французин няма да бъде изоставен", увери Макрон и обеща различни помощи и замразяване на разходите на предприятията.

"Ще бъде създаден фонд за солидарност", каза още той. 

Макрон обяви, че външните граници на ЕС ще бъдат затворени за 30-дневен период, Франция ще осигури връщането на своите сънародници, които желаят.

"Зная, че мога да разчитам на вас" - завърши той.

127 станаха смъртните случаи от коронавирус, реанимационните отделения не могат да поемат вече стотиците пациенти в тежко състояние. Епидемията се разраства застрашително, по думите на главния здравен директор, френските власти изразиха възмущение от безгрижното отношение на много французи към опасността.

От днес 12 милиона ученици и студенти са си у дома, работата от къщи е препоръчана на всички работодатели.

Париж затваря паркове и градини, след като от събота вечер са затворени всички обществени обекти освен от първа необходимост.

Френските предприятия едно след друго прекъсват частично или напълно дейността си. Транспортният трафик също ще бъде намален.

Политическите сили са в почти пълно съгласие за отлагането на втория тур на местните избори в неделя, след като вчерашният вот при драстични санитарни мерки завърши с рекордно слаба активност, а резултатите потънаха сред новините и грижите по епидемията.