"Ние няма да напуснем, ще останем на нашата земя", заяви днес палестинският президент Махмуд Абас по време на откриващата си реч на срещата на върха за мир в Кайро, предаде Ройтерс.

Йорданският крал Абдула Втори каза при откриването на срещата на върха за мир в Близкия изток, че насилственото или вътрешно разселване на палестинците би било военно престъпление.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви на срещата на върха в Кайро, че е приканил лидерите да постигнат споразумение за пътна карта за прекратяване на хуманитарната катастрофа в ивицата Газа и да съживят опитите за постигане на мир между Израел и палестинците.

Целите на пътната карта включват доставянето на помощи за Газа и договаряне на прекратяване на огъня, последвано от преговори, водещи до решение за две държави, каза той, цитиран от БТА.

"Трябва да действаме сега, за да сложим край на кошмара", призова днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на срещата в Кайро, апелирайки за "хуманитарно прекратяване на огъня" на 15-ия ден от войната между Израел и управляващата в Газа групировка "Хамас", предаде Франс прес.

"Жителите на Газа се нуждаят от много повече, необходима е мащабна доставка на помощи", допълни генералният секретар на ООН, въпреки че тази сутрин от Египет към намиращата се под блокада и бомбардирана от Израел Газа преминаха само 20 камиона.

Снимка: AP/БТА

Това е напълно недостатъчно според ООН, която иска 100 камиона на ден за 2,4 милиона жители на Газа, лишени от почти всичко, посочи АФП.

Снимка: AP/БТА

"Доставката на помощи за цивилното население, започвайки от най-уязвимите, предполага хуманитарен коридор, чието създаване може да доведе до спиране на огъня", каза френската външна министърка Катрин Колона.

Тя добави, че френският президент Еманюел Макрон малко по-рано днес е обявил отпускането на хуманитарна помощ на стойност 10 млн. евро (10,59 млн. долара) за палестинците, допълнително към пакета от помощи на стойност също 10 млн. евро, който министърката обяви миналата недели при визитата си в Кайро.

Броят на загиналите в Газа от 7 октомври насам достигна 4385, а ранените са 13 651

Сред убитите има 1756 деца и 976 жени, заявиха от палестинското здравно министерство, цитирани от Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че "Хамас" държи в Газа най-малко 210 заложници, а от 7 октомври насам са убити 307 израелски войници, заяви на пресконференция говорителят на израелската армия Даниел Хагари, цитиран от Ройтерс.

Войсковите сили за отбрана на Израел са "уведомили семействата на 210 държани в ивицата Газа заложници", каза говорителят. От 7 октомври насам "са убити 307 израелски военнослужещи", добави Хагари.

Има 60 тона храна в доставката на хуманитарна помощ за Газа

Световната програма по прехраната към ООН каза, че в първата доставка на помощни средства за Газа има 60 тона храна, предаде ДПА.

Консерви с риба тон, паста и боб, наред с други неща, ще бъдат доставени на нуждаещите се възможно най-скоро, заяви днес агенцията на ООН.

Изпълнителният директор на програмата Синди Маккейн призова от Кайро за "незабавен, безопасен и устойчив хуманитарен достъп до Газа". Според нея е само въпрос на дни храната да свърши и жителите на Газа да умрат от глад, добавя БТА.

Световната програма по прехраната към ООН е приготвила още 930 тона храна от египетската страна на границата с Газа, като си е поставила за цел да помогне на 1,1 милиона души за следващите два месеца.