Нидерландското правителство каза "да" на България за Шенген, очаква се положителното решение и на парламента, съобщиха обществените медии БНТ и БНР.

По-рано и Ройтерс съобщи, позовавайки се на нидерландското министерство на правосъдието, че Нидерландия се е съгласила България да се присъедини към европейската Шенгенска зона - най-голямата зона без паспорти в света, слагайки край на дългогодишното противопоставяне на страната на този ход.  

Общественото радио разполага с позицията на правителството на Нидерландия, в която се казва, че "България отговаря на поставените условия за присъединяване към Шенген и следователно можем да се съгласим с решение, което води до пълноправното ѝ членство". 

БНТ добавя, че в позицията се казва и че мисията, която беше в България, не е установила проблеми в опазването на външната граница на ЕС.

Досега Нидерландия беше против предоставянето на достъп на източноевропейската страна, позовавайки се на опасения, свързани с корупцията и миграцията. АНП и Ройтерс, цитирани от БТА, отбелязват, че с това решение Нидерландия е сложила край на дългогодишното си противопоставяне.

От нидерландския кабинет обаче подчертават, че мониторингът след присъединяването е желателен както за управлението на границите, така и за върховенството на закона.

Решението на правителство, взето днес, се очаква да бъде внесено в парламента в Хага следващата седмица.

По-рано днес и премиерът Николай Денков обяви, че до края на деня може да се очакват положителни новини за ветото на Нидерландия за присъединяването на България към Шенген. Той изрази очакване нидералндският парламент в следващите дни също да свали ветото за приемането на страната ни.

"Беше извървян доста дълъг път, за да стане това възможно. Приетите от Народното събрание закони, закриването на механизма на Европейската комисия за сътрудничество и проверка, положителните резултати от мисията у нас, в която участваха представители на Хага и Виена. Всичко това бяха правилните знаци и те доведоха до това, че очакваме положително развитие", смята Денков.

С Австрия все още се водят преговори относно премахване на ветото. Преди дни австрийските медии съобщиха, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния.