Нидерландия нареди на двама руски дипломати да напуснат страната поради подозрения, че са шпионирали нидерландския високотехнологичен сектор, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на нидерландската Обща служба по разузнаване и сигурност ( AIVD)

Един от дипломатите, работещи за руското външно разузнаване (СВР) "се е занимавал с шпионаж в научната и технологичната сфера", заяви AIVD. "Руската разузнавателна служба е развивала контакти с хора с достъп до поверителна информация във високотехнологичния сектор".

"Интересът на офицера от руското разузнаване е бил насочен към получаването на информация в сферата на изкуствения интелект, полупроводниците и нанотехнологиите. Много от тези технологии имат както мирни, така и военни приложения", подчертава AIVD.

През 2018 г. Нидерландия попречи на предполагаем опит на служители от руското разузнаване да хакнат Организацията за забрана на химическите оръжия, чиято централа е в Хага, припомня Ройтерс.

Руското посолство в Нидерландия потвърди, че е получило нотата,обявяваща двамата дипломати за персона нон грата. "Не бяха предявени никакви доказателства за противоправна дейност на територията на кралството", подчертаха представители на посолството. "Ще последват ответни мерки от наша страна".