Шестима палестински затворници, включително бивш лидер на въоръженото крило на "Фатах", избягаха днес призори от затвор в северната част на Израел. Бягството е извършено към 3 часа сутринта през тунел, издълбан под мивка, предаде Франс прес, като цитира информация от местните власти.

А затворът, от който са избягали палестинците, се смята за обект с висока сигурност, където пробиви, като този, се смятат за изключителна рядкост, отбелязва Асошиейтед прес.

Израелската полиция започна мащабна операция по преследване на бегълците. Армията също предостави на силите на реда средства за въздушно наблюдение и подготви части, които да се намесят при нужда на окупирания от Израел Западен бряг.

Израелските власти не разкриват самоличността на бегълците, но Клубът на палестинските затворници, базирана на Западния бряг организация, съобщи имената им. Сред тях е Закария аз Зубейди, който до 2007 г. оглавяваше Бригадите на мъчениците от Ал Акса, въоръженото крило на движението "Фатах" на президента Махмуд Абас.

Израелският премиер Нафтали Бенет определи бягството като "тежък инцидент". Той получава редовни доклади за издирването на бегълците.

Полицаи оглеждат мястото на бягството извън затвора Гилбоа в Северен Израел, понеделник, 6 септември 2021 г.

Снимка: AP/БТА

Палестинското въоръжено движение "Ислямски джихад" определи в изявление бягството като "героична постъпка".

През 2007 г. Аз Зубейди, живеещ в бежанския лагер Дженин, пое ангажимент да сложи оръжие в замяна на споразумение с Израел да го извади от списъка с издирвани палестинци. По-късно обаче израелските власти се отказаха от споразумението, като службата за сигурност "Шин Бет" заяви, че той е бил замесен в нападения. Палестинецът беше задържан през 2019 година.

Шестима палестинци избягаха от затвор в Северен Израел в понеделник, 6 септември 2021 г. - затвор, смятан за обект с изключителна сигурност

Снимка: AP/БТА

Довечера в Израел започват еврейските празници, включително Новата година Рош Хашана, отбелязва АФП.