Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху днес заяви, че израелски сили са напреднали през покрайнините на град Газа по време на операцията си срещу бойци на "Хамас" в северната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс.

"В разгара на битката сме. Имахме впечатляващи успехи и преминахме покрайнините на град Газа. Напредваме", каза Нетаняху в изявление, публикувано от канцеларията му и цитирано от БТА.

В изявлението не се посочват повече подробности.

Премиерът също така каза пред журналисти, че правителството не е взело решение за прехвърлянето на гориво в Газа, въпреки че помага със задължителната хуманитарна помощ като храната, горивото и водата.

"Не сме взели решение за трансфер на гориво. Не съм видял каквото и да било разпореждане (за това) и военновременният кабинет не е упълномощил каквото и да било решение", заяви той пред репортерите.

Междувременно началникът на въоръжените сили на Израел сигнализира за готовност да бъде разхлабено военновременното ембарго за внасяне на гориво в ивицата Газа и каза, че ако то се изчерпи в болниците там, те биха могли да бъдат снабдени под наблюдение, предаде Ройтерс.

След изненадващата атака на "Хамас" през границата от 7 октомври Израел обсади Газа и предприе контраофанзива. Той допусна хуманитарна помощ, но изключи вноса на горива в анклава, позовавайки се на необходимостта да се спрат генераторите на електричество на "Хамас", посочва Ройтерс.

Болниците в палестинския анклав все по-често сигнализират, че собствените им запаси за генериране на електричество намаляват, добавя БТА.

"Отбележете, че в продължение на вече повече от седмица те ни казват, че "утре горивото в болниците ще свърши". Досега то не е свършило", заяви по телевизията генерал-лейтенант Херци Халеви в отговор на репортерско запитване.

"Ние ще следим кога ще настъпи този ден. Към болниците, под наблюдение, ще бъде прехвърлено гориво. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че то няма да достигне до инфраструктура на "Хамас", че то няма да служи за военни цели, а за истинските нужди за лечение на болните", добави той.

Халеви също така даде сигнал, че Израел е готов да ескалира войната, включително срещу съюзниците на "Хамас" в Ливан и другаде в региона и каза, че израелските ВВС в момента използват по-малко от половината си възможности.

Той изрази признателност за подкрепата от страна на САЩ, които изпратиха военноморски подкрепления в региона.

"Това партньорство е важно. То може да обхваща въпроси като диалози и споделяне на разузнавателна информация, и може да достига и далеч отвъд това", каза Халеви, без да дава повече подробности.