Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разкритикува днес канадския премиер Джъстин Трюдо заради призива му израелското правителство да спре да убива жени и деца в ивицата Газа, отправен, след като Нетаняху отново поиска подкрепа за страната му в борбата срещу "Хамас", предаде ДПА.

"Не Израел е този, който умишлено напада мирни жители, "Хамас" е този, който обезглави, изгори и изби цивилни в най-големия кошмар за евреите след Холокоста", написа рано тази сутрин Нетаняху лично на Трюдо в публикация в "Екс" (бившия "Туитър").

"Силите на цивилизацията трябва да подкрепят Израел в борбата му срещу варварството на "Хамас", продължи Нетаняху, цитиран от БТА.

По-рано Трюдо призова израелското правителство да "прояви максимална сдържаност" във войната си в ивицата Газа и да осигури хуманитарна пауза.

"Светът става свидетел на това. На убийството на жени и деца, на бебета. Това трябва да спре", допълни той. Канадският лидер отправи призив и към "Хамас" да спре да използва мирни жители като човешки щит и да освободи всички заложници "незабавно и безусловно".

"Докато Израел прави всичко възможно, за да държи цивилните далеч от опасност, "Хамас" прави всичко възможно те да останат в риск", написа Нетаняху в "Екс".

"Израел осигурява на мирните жители в Газа хуманитарни коридори и зони на безопасност, "Хамас" обаче не им позволява да избягат от целите, които поразяваме", се казва в неговата публикация.

"Хамас", а не Израел трябва да е под отговорност за извършването на двойно военно престъпление - нападение срещу мирни жители, докато се крие зад мирни жители", каза той.

Катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа се влоши още повече вчера, когато голяма част от вниманието беше насочено към унищожената здравна система там след почти шестседмичната война между Израел и управляващите в Газа "Хамас".

На 7 октомври бойци на "Хамас" и други радикални групировки убиха около 1200 души и плени около 240 заложници по време на нападение близо до границата на Израел.

Броят на убитите палестинци в Газа от началото на войната стигна 11 500, сочат данни на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа. Според данните около 29 000 души са ранени.