Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че войната в ивицата Газа срещу палестинското ислямистко движение "Хамас" далеч не е приключила, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Министър-председателят направи изявлението на среща с депутатите от своята партия "Ликуд", след като посети днес палестинския анклав.

"Няма да спрем. Ще продължим да се бием и ще повишим интензивността на сраженията през следващите дни. Битката ще отнеме много време и не е близо до приключване", обобщи позицията си израелският премиер.

Нетаняху определи като фалшиви медийни спекулации твърденията, че Израел може да обяви прекратяване на огъня с "Хамас".

Според публикувани днес разчети на израелското министерство на финансите войната ще продължи поне до края на февруари следващата година. Това ще струва още най-малко 50 милиарда шекела (14 милиарда долара) и почти ще утрои бюджетния дефицит на Израел - от целевото равнище от 2,25 процента до 5,9 процента от брутния вътрешен продукт, съобщи Ройтерс.

Израелският премиер говори в обстановка на засилващи се международни призиви за примирие по хуманитарни причини на фона на критичната ситуация в ивицата Газа.

Без военен натиск Израел няма да успее да освободи оставащите в палестинската територия заложници, изтъкна Нетаняху, аргументирайки отказа си да се съгласи на прекратяване на огъня.

Израел започна да нанася удари в крайбрежната палестинска територия на 7 октомври - деня, когато бе атакуван от ислямисткото движение. Бойци на "Хамас" убиха в Израел около 1140 души и отведоха в Газа приблизително 240 като заложници.

Смята се, че в плен на палестинското ислямистко движение остават 129 човека.

Министерството на здравеопазването на Газа обяви днес, че по последна информация при израелски удари от началото на войната са били убити общо 20 674 човека. 54 536 души са били ранени. Само през последните 24 часа са били убити 250 и ранени 500 човека, се казва в изявлението. Тези данни не са проверени по независим път.

Ройтерс обаче определя изминалата нощ като една от най-кървавите от началото на войната в палестинския анклав.

По-късно днес Нетаняху произнесе и реч в парламента, но по време на нея бе прекъсван от скандирания от страна на представители на семействата на заложниците, държани в ивицата Газа. Роднините на тези хора носеха и плакати, на които пишеше: "А ако това беше твоят син?" и "80 дни, всяка минута е ад".

Пред близките на похитените Нетаняху увери, че няма да пести никакви усилия, за да бъдат освободени заложниците. Той подчерта, че това ще е възможно само ако се запази военния натиск.

"Ние не трябва да спираме войната, докато не сме постигнали победа над онези, които искат живота ни", каза Нетаняху. "Ние няма да спрем преди победата", добави той в пленарната зала, където днешното заседание беше специално посветено на въпроса за заложниците.