От началото на януари в зоологическата градина в Далас, Тексас, изчезват и умират животни. Четвъртият от поредицата подозрителни инциденти е отвличането на две маймуни. Преди това там избяга леопард, един лешояд е умрял при странни обстоятелства, а в заграждение с други маймуни са открити дупки, съобщи Би Би Си.

Последното изчезване е било установено от пазачите в понеделник и те веднага са съобщили за него в полицията.

В изявление на самия зоопарк се казва, че заграждението с маймуните е било "умишлено манипулирано". Полицията също е на мнение, че някой е пробил оградата и е откраднал приматите.

Подозрителните проблеми в зоологическата градина в Далас започнаха в началото на януари, когато млад опушен леопард избяга през дупка, направена в оградата на заграждението. За щастие, скоро той бе открит невредим.

След това служителите на зоопарка откриват пролуки в оградата, което се отглеждат маймуни лангур. Но маймуните не са понечили да избягат или ги е домързяло да го направят.

Миналата седмица рядък лешояд е бил открит мъртъв в клетката си. На планетата са останали не повече от 6500 екземпляра от този вид. Съобщава се, че птицата е имала много странна рана и смъртта ѝ изглежда много подозрителна.

Служителите на зоопарка казват, че не могат да приемат смъртта на 35-годишния нубийски лешояд, който е бил любимец на всички, и той ще им липсва много.

Засега от полицията не казват дали инцидентите (или престъпленията?) имат връзка помежду си. Не са посочени имена на заподозрени и няма арести.

Междувременно в зоологическата градина са инсталирани допълнителни камери за наблюдение и са засилени нощните патрули.

Според Ед Хансен, изпълнителен директор на Американската асоциация на зоозащитниците, изглежда, че някой има претенции към зоопарка в Далас, въпреки че мястото има добра репутация.

Това е най-големият и най-старият зоопарк в Тексас, който обхваща огромна площ с повече от две хиляди вида.