Неизвестни лица свалиха тази сутрин флага с цветовете на дъгата и издигнаха на негово място знаме със свастика над гара в град Нойбрандебрург, в Североизточна Германия, предаде ДПА.

След сигнал полицията свали знамето с нацисткия символ, съобщи неин говорител. Правоохранителните органи са започнали разследване за използване на "символ на неконституционна организация".

"Свастиката символизира най-тежките престъпления срещу човечеството, които някога са произлизали от германска земя, а издигането ѝ е не само криминално престъпление, а нечовешко и открито антиконституционно деяние", каза Кристиан Пегел, вътрешен министър на провинция Мекленбург-Предна Померания, където се намира въпросният град, добавя БТА.

"Тези, които я издигат сами се изключват от нашето общество, искат да нарушат свободния демократичен ред и да се подиграят с жертвите на националсоциалистическата тирания по нетолерантен начин", допълни служителят.

Върху гарата в Нойбранденбург обичайно са издигнати три знамена, включително на провинцията и флаг с цветовете на дъгата, символизиращ многообразието и толерантността. Последният обаче няколко пъти е бил свалян и заменян и в миналото, посочва ДПА.