Кувейтската петролна компания обяви извънредно положение след разлив на нефт на сушата - инцидент, който активистите за опазване на околната среда определят като "повтарящ се проблем" в богатата на енергия държава от Персийския залив, предаде Alarabia News. 

Извънредното положение е обявено след "изтичане на нефт в западната част на страната", се казва в изявление на държавната компания, като видео, публикувано от кувейтски медии, показва изригваща тръба, заобиколена от голямо петно нефт. 

"Няма пострадали в резултат на теча и производството не е засегнато", заяви говорителят на компанията Кусай Ал-Амер пред АФП и добави, че не са докладвани токсични изпарения. След това допълни, че изтичането е станало "на сушата, но не в жилищен район".

Изпратени са екипи, които да установят източника на изтичане и да овладеят инцидента, каза Ал-Амер, като отказа да посочи точното място или размера на разлива. 

Кувейтската петролна компания и преди е съобщавала за изтичане на петрол в своите находища през 2020 г. и 2016 г. Кувейт е страна с голям добив на петрол, в която близо 90% от държавните приходи идват от именно от тази индустрия. Ключовият член в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в момента произвежда около 2,7 млн. барела дневно.