Мрачна прогноза за задълбочаваща се екокатастрофа направи бразилският президент Жаир Болсонаро. Той предупреди, че ситуацията заради петролния разлив тепърва ще се влошава, предават Франс прес и БТА. 

Мистериозният петролен разлив замърси над 200 плажа в североизточната част на страната през последните три месеца. Петролът, който достигна до брега и бе събран, е само малко количество от онзи, който е бил разлян, обясни Болсонаро.

Бразилският президент определи петролния разлив като "криминален акт". "Всички индикации" сочат, че петролът е бил излят от гръцкия танкер "Бубулина", каза той.

Бразилските власти вече обявиха в петък след анализ на сателитни данни, че именно този кораб е отговорен за екологичната катастрофа. Гръцката компания Делта танкерс (Delta Tankers) отрече нейният танкер да е разлял петрола.

След засичането на разлива от бразилските власти на 29 юли той вече засегна около 2000 километра от крайбрежието на страната, включително райони с уникална природа. Петролното петно е наблюдавано по протежение на две хиляди километра от североизточния бряг на Атлантическия океан.

Отделно полицията извърши акция в офисите на гръцката компания, свързана със собствениците на кораба, съобщи федералната полиция.