Гърция обяви привилегии за ваксинирани, които предизвикаха негативна реакция на опозицията и на собствениците на заведения.

Заведенията на закрито, стадиони, театри и кина се разделят на две категории - "чисти" и "смесени". В първата категория - "чисти", ще се допускат само ваксинирани или със сертификат за преболедуван Covid-19 в последните шест месеца.

В категория "смесени" са заведенията, които могат да се посещават и от неваксинирани клиенти, но с отрицателен бърз тест.

От 15 юли ще се допускат зрители на стадионите, но само ваксинирани и с маски при непълен капацитет от местата.

До средата на следващия месец собствениците на заведения на закрито трябва да изберат категория.

От централата на опозиционната партия СИРИЗА реагираха с изявление, че "премиерът Мицотакис за пореден път показва безсилие да убеди гърците да се ваксинират".

Силно недоволни са собствениците на ресторанти. Председателят на техния съюз Йоргос Курасис коментира пред медиите, че тези мерки са практически неприложими. Той каза, че ресторантьорите не са полицаи, за да проверяват здравния статус на клиентите.

В новата наредба не се включват допълнителни мерки за заведенията на открито.

И парични стимули за ваксинираните млади гърци

Младите хора, които са ваксинирани против КОВИД-19 в Гърция, ще получат и дебитна карта, заредена със 150 евро. От тази възможност скоро ще могат да се възползват около 940 хиляди млади хора в Гърция на възраст между 18 и 25 години. За инициативата са предвидени милиони евро.

Гръцкото правителство се надява 60 процента от населението на страната да бъде ваксинирано до края на юли.

Властите посочиха, че парите за младите хора са и нещо като благодарност за търпението им по време на разгара на пандемията, когато са си стояли вкъщи. Сумата в картите ще може да се използва за престой в хотел, за билети за фериботи, за самолетни билети, както и за посещение на музей или концерт.

Може младите да си мислят, че няма да се заразят с вируса или, ако това стане, ще го карат леко, но след това те стават преносители на вируса и помагат за разпространението му, посочи премиерът.