Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас не се срещна с председателя на Президентския съвет на Либия Мохамед ал Менфи в Триполи, въпреки че самолетът на Дендиас се приземи тази сутрин в либийската столица, съобщи АНА-МПА.

Първоначално Триполи не беше в програмата на посещението на Дендиас, а само Бенгази, където е базиран либийският парламент. По-късно обаче източници от гръцкото външно министерство съобщиха, че Менфи е поискал среща с Дендиас и разговорът е бил планиран при условие, че на него няма да присъстват други либийски представители.

След кацането на самолета обаче станало ясно, че гръцкия министър е очакван на летището и от министърката на външните работи в правителството на националното единство в Триполи Наджла Мангуш, поради което Дендиас не е слязъл от самолета и е поискал незабавно да отпътува за Бенгази.

"Посещението на министъра на външните работи Никос Дендиас в Триполи беше отменено, тъй като либийското министерство на външните работи наруши споразумението, които съществуваха по отношение на липсата на среща с Министерството на външните работи на Либия", пише в кратко съобщение на гръцкото министерство на външните работи.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία. Συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή, 9 Οκτωβρίου.

Мангуш подписа през октомври споразумение за проучвания за въглеводороди в Източното Средиземноморие с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Споразумението се основава на меморандума между Либия и Турция от 2019 г. за разграничаване на изключителните икономически зони в Средиземно море, който според Гърция нарушава нейните суверенни права южно от Крит.

Според източници от гръцкото външно министерство става дума за "нечиста игра" от страна на либийските власти, които са решили, че могат да изнудят Гърция с този неочакван ход.

Позицията на Атина, която е синхронизирана с тази и на Египет, е, че мандатът на правителството в Триполи е изтекъл и то няма право да подписва спогодби, които обвързват страната в бъдеще. Освен това либийското правителство е преходно и има за задача единствено да организира избори.

В Бенгази Дендиас ще разговаря с председателя на базирания там парламент Агила Салех, както и с други либийски представители. Салех споделя позицията на Египет и на Гърция, че подписаните от правителството меморандуми са незаконни.