Германската полиция и пожарникари съобщиха за най-малко един загинал и няколко ранени от фойерверки в новогодишната нощ въпреки забраната за продажба на фойерверки в дните преди 31 декември, предаде ДПА.

Макар че продажбите на фойерверки бяха забранени, използването им остана разрешено. Властите се надяваха да намалят нараняванията от фойерверки, за да облекчат претоварените заради новия коронавирус болници.

В източния германски град Риц-Нойендорф е загинал 24-годишен мъж от самоделен фойерверк. В друг случай на използване на импровизирани фойерверки близо до западния град Оснабрюк са ранени трима души, един от които е с опасност за живота, при боравене с взривни вещества за изработване на пиротехнически средства. Нанесените материални щети на сградата, където е станала експлозията, са за около 100 000 евро.

В централното село Шпрингщиле 24-годишен мъж е понесъл тежки изгаряния на лицето и може да изгуби зрението си след избухване на фойерверк.

Между полунощ и първите шест минути на 2021 г. противопожарната служба в Берлин получи 18 сигнала за пожари, а след това имаше и още много. До момента няма информация за сериозно пострадали хора.

Обичайно по улиците на Берлин излизат много празнуващи хора и озаряват небето с пиротехнически средства в очакване на новата година. Този път обаче, властите забраниха използването им на някои обществени места, включително на 50 места в Берлин, за да няма събиране на много хора.