Най-голямата болница в Газа престана да функционира и смъртните случаи сред пациентите се увеличават, каза ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) в неделя, докато ожесточеното израелско нападение продължава в контролираната от Хамас ивица, съобщи Ройтерс.

Болниците в северната част на палестинския анклав, включително комплексът Аш Шифа - в северната част на Газа, са блокирани от израелските сили и едва успяват да се грижат за пациентите си, като три новородени загинаха и други са изложени на риск от прекъсвания на тока на фона на интензивни боеве наоколо, според медицинския персонал.

"За съжаление, болницата вече не функционира като болница", каза снощи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс и БТА, в своя публикация в "Екс" (доскоро "Туитър").

СЗО все пак е успяла да възстанови комуникациите със здравните служители в болницата. Връзката беше загубена в събота, а министерството на здравеопазването в контролираната от "Хамас" ивица Газа заяви, че най-големият болничен комплекс в палестинския анклав е прекратил работа, след като е свършило горивото.

Началникът на "Аш Шифа" снощи отхвърли твърденията на Израел, че болницата му е отказала доставка на гориво под натиска на "Хамас" и нарече обвинението "лъжа и клевета", предаде ДПА.

Израелското външно министерство по-рано съобщи, че групировката "Хамас", която управлява Газа, е попречила на болницата да използва 300 литра гориво, което израелски войници са поставили в контейнери до болницата в събота вечерта.

Директорът на болницата Мохамед Абу Саламия не отрече информацията за контейнерите, но заяви, че количеството не би било достатъчно, за да функционират генераторите на болницата "петнадесет минути". Той също така каза, че хората му се страхуват да не бъдат обстрелвани, ако напуснат болницата, за да вземат контейнерите.

Ако Израел наистина искаше да достави гориво, можеше да го изпрати в сътрудничество с Червения кръст или друга международна организация, каза директорът.

Говорителят на Израелските сили за отбрана Ричард Хехт заяви, че израелският орган, който отговаря за контактите с палестинците, е разговарял с болницата, преди контейнерите да бъдат доставени. "Те все още не са взели горивото, може би (групировката) "Хамас" им е попречила да го направят", каза той.

Групировката "Хамас" отрече да е попречила на болницата да приеме горивото. "Предложеното количество омаловажава болката и страданието на пациентите които са в капан без вода, храна и електричество. Това количество не е достатъчно, за да работят болничните генератори за повече от тридесет минути", се казва в изявление на "Хамас".

В изявлението се добавя също, че групировката не е свързана с ръководството на болницата "Аш Шифа", "нито пък ("Хамас") е част от нейните структури за вземане на решения. (Болницата) е изцяло подчинена на палестинското министерство на здравеопазването".

Израел обвинява "Хамас", че злоупотребява с медицинските заведения в ивицата Газа за военни цели, което "Хамас" отрича, отбелязва ДПА. СЗО твърди, че условията в болницата са катастрофални. Със своите 700 легла болницата бе най-важният медицински комплекс в ивицата Газа. Директорът ѝ заяви, че десетки деца са в критично състояние и всеки момент могат да умрат.

Междувременно Европейският съюз осъди използването от "Хамас" на "болници и цивилни като живи щитове" и същевременно призова Израел за "максимална сдържаност", за да защити цивилните.

В неделя Израел отново обяви неколкочасово спиране на операции на израелските сили, за да се даде възможност на жителите на северните части на ивицата Газа да избягат на юг, предаде ДПА. Времевият прозорец е от 7 ч. по Гринуич до 14 ч. по Гринуич (9 ч. до 16 часа).

Същевременно министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху изрази съмнения относно бъдещето на ивицата Газа, като предположи, че Палестинската власт в сегашния си вид не бива да поема управлението на крайбрежния анклав. И призова хората в САЩ да възприемат войната на Израел срещу "Хамас" и като тяхна война.