Руският опозиционер Алексей Навални обяви днес, че прекратява гладната си стачка, която започна преди повече от три седмици, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Това ще стане поетапно. Целият процес ще отнеме 24 дни", обясни Навални в послание в Инстаграм.

Критикът на Кремъл повтори искането си да бъде прегледан от лекар по свой избор.

"Не си чувствам части от краката и ръцете", заяви той.

Навални допълни, че два пъти е бил прегледан от цивилни лекари. Той благодари на "добрите хора" в Русия и по света за подкрепата.

Руският опозиционер обяви гладна стачка на 31 март с искане да му бъдат оказани подходящи медицински грижи за болки в краката и гърба, припомня Ройтерс.

Близки на Навални медици, включително личният му лекар, го призоваха да прекрати незабавно гладната си стачка, опасявайки, че ако я продължи, той може да умре или да увреди сериозно здравето си.

Подписалите писмото, сред които е и личният лекар на Навални Анастасия Василиева, посочиха, че са получили достъп до резултатите от изследвания му, направени след прехвърлянето му в началото на седмицата в болница за затворници с туберкулоза.

Те подчертават, че при Навални се наблюдават симптоми на бъбречна недостатъчност, остри неврологични симптоми и остра хипонатриемия (стойности на натрия в кръвта под нормата), които според тях може да доведат до още по-тежки заболявания.

Хиляди привърженици на Навални се събраха в сряда в множество руски градове да настояват за освобождаването му. По време на демонстрациите бяха задържани общо над 1900 души.