Руският опозиционер Алексей Навални е поставен в изолация за 10 дни в наказателната колония над Северния полярен кръг, в която беше преместен през декември миналата година, предаде Ройтерс, като се позова на неговата говорителка Кира Ярмиш.

Тя написа снощи в "Екс", че Навални е поставен в изолация за 25-ти път и припомни, че в такива условия той е прекарал вече 283 дни. Навални е бил пратен в изолатора на наказателната колония, намираща се на около 60 километра северно от Северния полярен кръг, защото когато надзирател поискал от него да се идентифицира, той не го е направил съгласно процедурите за това.

47-годишният Навални, който е бивш адвокат, стана известен преди повече от десетилетие, като разобличаваше елитите на президента Владимир Путин и отправяше обвинения в корупция, пише БТА. Той е осъден да остане зад решетките, докато навърши 74 години, заради обвинения, които според него са изфабрикувани, за да бъде отстранен от политиката. Навални се оплака вчера, че е бил принуден да слуша пропутински поп певец всяка сутрин в 5 часа сутринта, след като преди това е слушал и руския национален химн.

Руските власти определят Навални като измамник и като подкрепян от Запада екстремист, който иска да попречи на политическата стабилност и да всее хаос в най-голямата страна в света - обвинения, които той отрича.