"Азов", който защитаваше Мариупол, се върна на фронта, съобщи представителят на Националната гвардия на Украйна полковник Николай Уршалович.

"Легендарната бригада със специално предназначение "Азов" е възстановена и започна да изпълнява бойни задачи в района на Серебрянското лесничейство", заяви Уршалович (цитиран от РБК-Украйна).

Бойците на "Азов", добави той, "сигурно удържат заетите позиции и нанасят съкрушителни загуби в жива сила и техника на противника".

През пролетта на 2022 г. украинските бойци, включително тези от полк "Азов", отбраняваха територията на завод "Азовстал" в Мариупол в продължение на почти два месеца. В средата на май защитниците на "Азовстал" напуснаха територията на завода по заповед на командването и бяха пленени.

През септември военните, ръководили отбраната на "Азовстал", включително командирът на "Азов" Денис Прокопенко, бяха изпратени в Турция съгласно условията на размяната на военнопленници между Русия и Украйна. Предполагаше се, че те ще останат в Турция до края на войната. През юли 2023 г. обаче командирите на "Азов" се завърнаха в Украйна заедно с Володимир Зеленски, който бе на посещение в Турция. Русия обвини Турция и Украйна, че са нарушили споразуменията.

Прокопенко се срещна с личния състав на полка в средата на юли. Тогава пресслужбата на "Азов" заяви, че Прокопенко ще се върне на служба, след като премине рехабилитация.