Издирването на миньори от компания "Арселормитал" (ArcelorMittal) след една от най-тежките промишлени аварии в историята на Казахстан, при която загинаха най-малко 36 души, продължава и днес, когато в централноазиатската страна е ден на национален траур, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Експлозията на газ гризу в мина "Костенко" в Караганда, Централен Казахстан, е поредната от дълъг списък от тежки аварии в промишлени обекти на "Арселормитал" в страната. Най-новата трагедия накара казахстанското правителство да национализира местната дъщерна фирма на най-големия производител на стомана в света.

По информация на министерството на извънредните ситуации до момента са намерени телата на 36 миньори, а още 10 работници продължават да се издирват.

Спасителите обаче вече предупредиха, че шансовете да ги открият живи са много слаби поради липсата на вентилация в мината, ограничената автономност на аварийните респиратори на миньорите и силата на експлозията, разпростряла се на два километра.

Веднага след като бе съобщено за аварията вчера сутринта, казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев разпореди сътрудничеството с група "Арселормитал" да бъде прекратено. В присъствието на семействата на жертвите в Караганда президентът заяви, че "Арселормитал" "е най-лошата компания в историята на Казахстан от гледна точка на сътрудничеството с правителството".

Малко след това казахстанското правителство и стоманодобивният гигант обявиха предварително споразумение за "прехвърляне на собствеността на компанията на Република Казахстан". Групата заяви, че се "ангажира да финализира сделката" за местното си дъщерно дружество "Арселормитал Темиртау" (ArcelorMittal Temirtaou) във възможно най-кратки срокове.

Днес знамената в Казахстан са наполовина спуснати в памет на загиналите.

След разпадането на СССР през 1991 г. в Казахстан са изгубили живота си около 200 миньори, голямата част от които - в предприятия на "Арселормитал". При пристигането си страната през 1995 г. компанията донесе надежда на фона на социално-икономическия спад рухването на комунизма. По-късно обаче липсата на инвестиции и неадекватните норми за безопасност бяха многократно критикувани от властите, а синдикатите призоваваха за по-строг държавен контрол, припомня АФП.

Базирана в Люксембург, компания "Арселормитал", ръководена от индийския бизнесмен Лакшми Митал, управлява около 15 завода и мини в централните части на Казахстан.