Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана ще бъде на визита у нас в петък, съобщиха от щаб-квартирата на Алианса. Той ще бъде придружен от постоянните представители в Северноатлантическия пакт.

Заместник-генералният секретар ще се срещне с премиера Николай Денков, министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната Емил Ефтимов. Той ще произнесе реч пред многонационалните бойни групи, базирани в България, предаде БНР

Джоана идва у нас в момент, в който в родината му са на разнопосочни мнения относно това трябва ли България и Румъния да се отделят по пътя си към Шенген. 

Вчера министър-председателят Марчел Чолаку каза в интервю за Блумбърг, че Румъния може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенгенското пространство, докато според президента Клаус Йоханис "най-добрият вариант е двете страни да влязат заедно" (вижте повече). Според българския премиер Николай Денков пък темата е "за вътрешна употреба в Румъния" и няма индикации да вървим по различни писти.

Проучване на общественото мнение, проведено от агенция INSCOP, показва и че Мирча Джоана е и фаворит в предстоящата президентска надпревара в Румъния. За него бюлетина биха подали една трета от гласоподавателите на Социалдемократическата партия. 

"Мирча Джоана е на първо място, като събира много гласове от различни категории: гласоподаватели на Социалдемократическата партия, гласоподаватели на Национално-либералната партия, гласоподаватели на "Съюз за спасение на Румъния", нерешили гласоподаватели и такива, които не се явяват на парламентарни избори, но биха участвали в президентските", отбелязва Ремус Щефуряк, директор на INSCOP, цитиран от "Диджи24" и БТА. 

На второ място с 21,8 процента се нарежда настоящият премиер Марчел Чолаку, следван от лидера на Алианс за единство на румънците" (АЕР) Джордже Симион с 18,9 на сто, Елена Ласкони от "Съюз за спасение на Румъния" с 12,1% и сенаторката Диана Шошоака от SOS Румъния с 10,5 на сто, гласи още проучването, проведено от между 23 октомври и 2 ноември чрез телефонни интервюта сред 1100 души.