Русия обяви за успешно настъпление в Донецка област и ударени четири бронетранспортьора "Страйкър", а Украйна за нов напредък в контраофанзивата си срещу руските военни части на югоизточния фронт, ден след освобождението на село, което беше стратегически опорен пункт на руската армия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът води интензивни дискусии около възможностите и начините за прекратяване на войната в Украйна, но, по думите му, украинците ще определят условията за мир, а ролята на НАТО е да подкрепя Украйна.

Думите му се възприемат като коментар на изказване на началника на кабинета му Стиан Йенсен, който по-рано тази седмица допусна териториални отстъпки от страна на Украйна като част от сделка за прекратяване на войната. Впоследствие Йенсен заяви, че съжалява за коментарите си.

НАТО води интензивни дискусии около възможностите и начините за прекратяване на войната в Украйна

Алиансът ще подкрепя Украйна, докато тя не победи във войната, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция в Норвегия, предаде Ройтерс. Путин подцени НАТО, добави той.

Запитан за украинската контраофанзива, Столтенберг каза, че украинците постигат напредък, но има много несигурност, въпреки че Украйна бавно, но сигурно си възвръща територията.

НАТО води вътрешни дискусии за това как да се сложи край на конфликта в Украйна и как да се постигне мир, каза още генералният секретар на алианса. От Украйна зависи да реши кога ще има подходящи условия за присъединяване към преговорите след руското нахлуване, добави Столтенберг.

"Украинците и само те могат да решат кога има условия за преговори и кой може да седне на масата за преговори и да каже кое решение е приемливо", каза той.

Украинците решават какви да бъдат условията на мира, ролята на НАТО е да подкрепя Украйна, добави генералният секретар на блока.

Думите му се възприемат като коментар на изказване на началника на кабинета му Стиан Йенсен, който по-рано тази седмица допусна териториални отстъпки от страна на Украйна като част от сделка за прекратяване на войната. Впоследствие Йенсен заяви, че съжалява за коментарите си.

НАТО не е открил никакви промени в разположението на руските ядрени сили и западният алианс не вижда причина да ни накара да променим собствените си сили и начина, по който те са разположени, каза Столтенберг.

Досега не сме станали свидетели на нищо, което да изисква това от наша страна, посочи генералният секретар на НАТО.

Столтенберг каза още, че страните членки на алианса не трябва да стават прекалено зависими от Китай за стратегически суровини.

"Русия рискува война с НАТО в Черно море"

Според бившия върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис, Москва рискува да предизвика пряк военен конфликт с НАТО, като прехваща кораби в международни води и се опитва да наложи икономически контрол върху Украйна.

Според американския пенсиониран адмирал, командвал силите на алианса на континента между 2009 г. и 2013 г., ескалацията в Черно море, включително качването на руски представители на борда на турски кораб миналата неделя, може да принуди партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят отслабването на украинската икономика.

"Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск от ескалиране на ситуацията до война в морето между НАТО и Руската федерация", каза Ставридис.

НАТО, добави той, "няма да предоставя всички оръжия и пари на Украйна само за да гледа как Русия задушава нейната икономика с незаконна блокада".

Министерството на отбраната на Русия потвърди във вторник, че руски боен кораб е произвел предупредителни изстрели преди негови представители да се качат на борда на товарния кораб "Шукрю Окан", плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау, който украинският външен министър определи като турски.

От чувствително естество е въпросът, че проверката е станала в югозападната част на Черно море, край бреговете на Турция, която е близък партньор на НАТО.

Ставридис разкритикува силно тактиката като "равносилна на пиратство", тъй като Кремъл стига все по-далече, за да разклати основите на търговията между Украйна и останалата част от Европа.

Междувременно от фронта в Украйна - и Москва, и Киев съобщиха за бойни успехи.

Русия обяви за успешно настъпление в Доценка област

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че въоръжените сили на страната са осъществили успешно настъпление в украинската Донецка област, предадоха руските новинарски агенции, цитирани от Ройтерс.

РИА Новости се позовава на данни на министерството, според които Украйна е загубила четири бронетранспортьора "Страйкър". Това е първият път, в който Русия заявява, че е поразила единици от тези бойни машини, доставени от САЩ на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Според ТАСС въоръжените сили на Украйна са дали 195 жертви. Цитиран е говорителят на министерството на отбраната - генерал-лейтенант Игор Конашенков.

"На запорожкото направление загубите на противника се изразяват в 195 военнослужещи, четири бронетранспортьора "Страйкър", две бойни машини на пехотата (БМП - бел. ред.), 2 автомобила, артилерийска система М777, произведена в САЩ, гаубица Еф-Ейч 70, производство на Великобритания, а така също две гаубици Мста-2 и гаубица Д-20", казва Конашенков.

ТАСС го цитира и за това, че през изминалото денонощие руската противовъздушна отбрана е прехванала снаряд от реактивна система за залпов огън "Хаймарс" и е свалила 18 дрона на украинските военновъздушни сили.

По думите на Конашенков от началото на т. нар. специална военна операция на Русия в Украйна руските сили са унищожили 459 самолета, 246 хеликоптера, 5805 безпилотни летателни апарата, 431 зенитни ракетни комплекса, 11 349 танка и други бронирани бойни машини, 1144 реактивни системи за залпов огън, 5918 артилерийски оръдия и минохвъргачки, а така също 12 289 бойни единици от специалната военна автомобилна техника.

И Киев с успешна контраофанзива

Украинската армия също заяви днес, че е постигнала нов напредък в контраофанзивата си срещу руските военни части на югоизточния фронт, ден след освобождението на село, което беше стратегически опорен пункт на руската армия, предаде Ройтерс.

Армията на Украйна обяви, че нейният напредък е бил осъществен на юг от Урожайне, село в Донецка област. Вчера Киев съобщи, че то е завзето от украинските сили, които са опитват да използват момента като тласък за атака на юг - към окупираните територии в посока Азовско море.

"В южното направление на Урожайне те (украинските сили) отбелязаха успех", заяви в ефира на националната телевизия говорителят на украинските въоръжени сили Андрий Ковальов, без да дава подробности.

От 27 юли насам Урожайне е първото село, територията на което Украйна си връща от руската армия. Този период от време е знак за трудностите, които украинската армия среща при напредването си през минираните руски отбранителни линии, като в същото време не получава достатъчна подкрепа от военновъздушните сили, отбелязва Ройтерс. Селото се намира на около 100 километра западно от управлявания от Русия град Донецк.

Ковальов информира още, че се водят ожесточени битки в североизточната Харковска област и около село на изток, недалеч от Бахмут - град, окупиран от руските сили през май след месеци на кръвопролития.

"Врагът предприе неуспешни настъпателни действия в района на Сенковка в Харковска област и Богдановка в Донецка област. Там се водят сериозни сражения", каза той.

"По Бахмутското направление въоръжените ни сили продължават с офанзивните действия на юг от Бахмут", добави говорителят на украинската армия.

Украински генерал обяви вчера, че Русия атакува по посока на Купянск, град в Харковска област, но Ковальов каза, че руските части са били отблъснати от украинските въоръжени сили, както е станало и с руските атаки на север от Бахмут и по посока на град Лиман.

Ройтерс отбелязва, че Русия контролира почти една пета част от територията на Украйна, в това число Кримския полуостров, по-голямата част от Луганска област и големи територии от Донецка, Запорожка и Херсонска области.

Киев казва, че неговото контранастъпление бележи по-бавен напредък от желаното поради обширните руски минни полета и солидно укрепените руски отбранителни линии.