Операциите и мисиите на НАТО с фокус върху присъствието на НАТО в Ирак и Афганистан бяха обсъдени през втория ден от видеоконферентната среща на министрите на отбраната на страните членки, съобщиха от българското военно ведомство.

Съюзниците са препотвърдили ангажимента си към дългосрочната сигурност в Афганистан, както и подкрепата си за мирния процес в страната. Били са очертани и следващите стъпки в развитието на тренировъчната мисия на НАТО в Ирак.

Българската страна е подчертала, че остава напълно ангажирана с мисиите и операциите на Алианса. НАТО не може да позволи влошаване на обстановката в Ирак и Афганистан и превръщането на тези страни в постоянен източник на нестабилност. Присъствието в Афганистан трябва да остане базирано на конкретни условия. Всяко потенциално приспособяване на мисията в Афганистан следва да бъде основано на съвместна оценка и решения и да е съобразено с договорените принципи.

В рамките на срещата, министрите са отбелязали 20-ата годишнина от приемането на резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН относно жените, мира и сигурността, отчели са постигнатото от Алианса до момента и са обсъдили перспективите по темата.

По-рано днес бе съобщено официално, че министрите на отбраната на страните от НАТО са подкрепили днес решение за разширяване на мисията на пакта в Ирак. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след двудневната министерска видеоконференция.

Той уточни, че през февруари догодина ще бъдат разгледани първите разчети и засега е рано да се дадат подробности. Мисията ще бъде значително разширена, заяви Столтенберг.

По неговите думи действащата обучителна мисия в Ирак се извършва от около 500 служители и повечето от тях вече са се върнали на работа, след като по-рано през годината се наложи да напуснат страната заради усложнената обстановка. Промените в мисията на НАТО ще бъдат съгласувани с местните власти и с международната коалиция за борба с терористите от "Ислямска държава", допълни генералният секретар.

Столтенберг отново заяви, че решенията за изтегляне на НАТО от Афганистан ще бъдат взети от всички съюзници, когато настъпи подходящото време. Той отбеляза, че в началото тази мисия е наброявала над 100 000 души, а сега на място са останали под 12 000 военни от пакта. Генералният секретар отново призова талибаните да ограничат насилието и да използват историческата възможност да преговарят добросъвестно за мир.

Той потвърди решението на Гърция и Турция да отменят насрочените за следващата седмица военни учения и изрази задоволство, че това е стъпка към улесняване на бъдещите преговори между Атина и Анкара за проучванията за добив на горива край Кипър.

Столтенберг приветства съобщенията за прекратяване на огъня в Либия. Според него това е крачка към по-трайно примирие, стига постигнатите договорености да се прилагат от всички.