Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е призовал днес съюзниците си от НАТО да увеличат разходите си за отбрана до края на годината, защото в противен случай правителството на Доналд Тръмп ще "намали ангажимента си" към тях, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Америка изпълнява отговорностите си, но ако не искате да видите как Америка намалява ангажимента си към този съюз, всяка от вашите столици трябва да покаже подкрепа за общата ни отбрана".

Това е казал Матис на среща при закрити врата в Брюксел според предварително подготвени бележки, предоставени на пътуващите с него към белгийската столица журналисти, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг припомни, че през 2014 г. държавните и правителствените ръководители на страните от пакта са се споразумели да постигнат два процента разходи от БВП за отбрана до 2024 година.

Столтенберг направи този коментар на пресконференция след изявления на американския министър на отбраната Джеймс Матис, че САЩ може да ограничат военния си бюджет, ако целта за два процента не бъде изпълнена до края на тази година от останалите страни в пакта.

Когато това решение беше взето, то важеше за срока на следващите десет години, уточни Столтенберг.

Досега не е бил поставян въпросът за ускоряване на отбранителните разходи преди 2024 г., заяви генералният секретар. Вече поехме по този път, въпросът е да запазим скоростта, добави той.

По неговите думи засега едва пет от 28-те държави от алианса отговарят на дългосрочната цел за въоръжаване. Много от държавите днес са обещали да положат допълнителни усилия.

НАТО съобщи, че обмисля въвеждането на национални планове за отбранителните разходи. Възможно е на основата на тези планове по-нататък да се отчита дали е постигнат напредък.

Тази тема ще залегне в дневния ред на срещата на държавните и правителствените ръководители от НАТО в Брюксел през май.