Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ние продължаваме да се стремим към по-добри отношения с Русия, защото Русия е наш съсед /.../ ние не се стремим да я изолираме", каза той по време на посещение в университета в Отава.

И изтъкна, че НАТО е разтревожена от все по-напористата Русия, която по думите му анексира Крим, дестабилизира Източна Украйна, подкрепя сирийския президент Башар Асад и се меси във вътрешните работи на други държави.

"Това е причината, поради която съюзниците и партньорите на НАТО реагираха по този начин след нападението в Солсбъри. Защото това не е единичен случай", отбелязва шефът на алианса.

"Това е една атака, извършена на фона на модел на поведение, което виждаме Русия да проявява от много години", добави Столтенберг.

Миналата седмица НАТО изгони седем дипломати от руската мисия към алианса и ограничи максималния брой на делегацията от 30 на 20 души след нападението в Солсбъри, за което Западът обвинява Русия. Кремъл отрича да е замесен. 

Междувременно британският външен министър Борис Джонсън приветства решението на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), с което бе отхвърлено предложението на Русия за ново съвместно разследване на случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря. Предложението бе отхвърлено с 15 на 6 гласа, а 17 страни се въздържаха. В гласуването участваха 38 от 41 страни членки на Изпълнителния съвет.

"Русия имаше една цел наум след опитите за убийство на територията на Обединеното кралство чрез използването на бойно химическо вещество - да затъмни истината и да обърка обществото. Но международната общност още веднъж прозря тази тактика и енергично отрази опитите на Русия днес да извади от релси правилния международен процес", каза той.

Лондонският "Гардиън" пише, че Джонсън ще бъде изложен на неудобни въпроси за твърденията си, че Русия е производител на нервнопаралитичното вещество. Това е защото вчера е станало ясно, че външното министерство в Лондон е изтрило от страницата си в "Туитър" текст, в който се казва, че експертите от Лабораторията за отбранителна наука и технология в Портън Даун са установили, че "това е боен нервнопаралитичен агент, произведен в Русия".
Онзи ден от лабораторията обаче казаха, че "не са идентифицирали точния източник"

Изтритият текст в "Туитър" с дата 20 март е по повод презентацията на британския посланик в Москва по случай Скрипал. Сега Джонсън е под засилващ се натиск да обясни дали правителството си е променило позицията, пише "Гардиън".

В същото време Русия настоя Съветът за сигурност на ООН да заседава открито и да вземе отношение по обвиненията на Великобритания. Представителят на Кремъл ООН Василий Небензя. поиска това да стане още днес, а мотивът е писмото от 13 март на британската премиерка Тереза Мей до Съвета за сигурност, в което се казва, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за покушението.