Освен това те предлагат финансова подкрепа и специалисти, заяви чешкият заместник-министър на отбраната Ян Фулик, предаде БТА, цитирайки чешката осведомителна агенция (ЧТК).

"Участието на САЩ в проекта ще донесе престиж и ще потвърди важността на усилията ни в НАТО. Това е и възможност за чешката авиационна индустрия", каза Фулик пред репортери при закриването на конференция в Прага за използването на хеликоптери в чуждестранни бойни мисии.

НАТО няма достатъчно хеликоптери за операции при тежък терен. Някои нови членки на алианса от бившия съветски блок обаче разполагат с подобни машини. Чехия предлага на своите партньори в НАТО същото решение, което тя е намерила за своите пет хеликоптера "МИ-171С", три от които сега участват в мисията на алианса в Афганистан. Чешки компании и армията на страната биха могли да помогнат на други държави членки да модернизират своите хеликоптери Ми.

По думите на Фулик България и Унгария са проявили интерес към предложението на Прага. В проекта са се включили не само държави, притежаващи хеликоптери "МИ", а и други страни от НАТО като Великобритания, Норвегия, Испания и Турция, които са предоставили пари и подкрепа за модернизирането на хеликоптерите и за използването им в бойни мисии, отбелязва ЧТК.