В доклад за насилието в Европа СЗО заявява, че 40 души загиват всеки ден от пробождане с нож и други нападения и окачествява това като огромна загуба за обществото, предаде БТА.
Според организацията много от смъртните случаи могат да бъдат предотвратени от политики, обхващащи секторите на здравеопазването, образованието и правосъдието.

Изследването сочи, че носенето на нож е често срещано явление в много европейски страни - до 12% от младите хора носят нож в тях. Броят на загиналите от насилствена смърт е най-висок в Русия, Албания, Казахстан и много източноевропейски страни. Други често срещани методи на убийство са удушаването и използването на огнестрелно оръжие.

Още по-разпространено е насилието, което не води до фатален край. На всеки смъртен случай има по 20 пострадали, които са приемани в болница, се казва в доклада.

По думите на Жужана Якоб, регионален директор на СЗО за Европа, ако властите увеличат инвестициите и вниманието в държавната сфера върху предотвратяване на насилието, Европа може да спаси над 13 000 младежи годишно - девет от всеки десет случая на насилствена смърт.

Докладът призовава националните правителства да гледат на причините за насилието като отговорност на цялото общество. Доказателствата сочат, че побоите в училищата и общността увеличават риска младежите да участват в актове на насилие и че има силна връзка между алкохола, употребата на наркотици и носенето на оръжие, сочи още докладът. Политиката за справяне с насилието трябва да обхване много сфери, в това число здравеопазването, образованието, социалните грижи, заетостта и правосъдието, се казва в заключение.