Дутерте, водещ кървава кампания срещу наркотиците, има намерение да остави в сила заповедта си към силите на реда да "стрелят на месо" по наркотрафикантите и увери, че "не му пука за правата на човека", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Около 800 души бяха убити във Филипините след избирането на Дутерте през май, по данни на местни медии.

Сегашният президент обеща да премахне десетки хиляди престъпници и да изкорени наркотрафика. Той даде разрешение на силите на реда да стрелят, за да убиват престъпниците.

"Кампанията "стреляйте, за да убиете" ще остане в сила до последния ден на мандата ми, ако съм още жив дотогава", заяви на пресконференция в Давао 71-годишният държавен глава, избран за срок от шест години.

"Вярвайте, не ми пука за правата на човека", предупредил е той според официални записи на изявлението му, публикувани от президентството.

Президентът добави, че политическите представители, които използват положението си за участие в наркотрафика са първи в списъка му.

Освен това той обеща на войниците и полицаите официална и лична гаранция за имунитет срещу съдебно преследване за убийство, извършено при изпълнение на служебните им задължения.

В сряда службата на ООН за борба срещу наркотиците и престъпността подкрепи правозащитните организации, осъждайки рязкото нарастване на убийствата на Филипините.

Юрий Федотов, председател на Службата на ООН по наркотици и престъпност, изрази загриженост за екзекуциите на трафиканти и употребяващи наркотици без съд и присъда и осъди "видимата подкрепа на екзекуциите без съд, които са незаконни и нарушават основните права на човека".

"Неправителствените организации, които се оплакват на ООН, се занимават с нещо, което не е тяхна работа", заяви Дутерте. "Филипините искат правосъдие", добави той.

Според полицията над половин милион души, употребяващи наркотици или занимаващи се с трафик, са се предали на местните власти през последните седмици.