Вълна от настоящи и бивши служители на Конгреса на САЩ, предимно от по-младото поколение, агитират за прекратяване на огъня в Газа и се обявяват против позициите на шефовете си, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Над 10 000 карамфила бяха поставени миналата седмица на стълбището пред Капитолия. Всяко цвете символизираше по един живот на цивилен, загубен във войната между Израел и "Хамас", която продължава втори месец. Карамфилите оставиха стотина служители на Конгреса, като всички от тях криеха лицата си с маски, разказва вестникът.

"Ние сме служители на Конгреса на Капитолийския хълм и вече ни е неудобно да мълчим", заявиха трима от държавните чиновници, отказали да назоват имената си.

"Нашите избиратели искат прекратяване на огъня, а ние сме служителите, които се отзовават на техните призиви. Повечето от шефовете ни на Капитолийския хълм не се вслушват в хората, които представляват. Настояваме нашите лидери да призоват за прекратяване на огъня, освобождаване на всички заложници и незабавна деескалация", допълниха тримата протестиращи, цитирани от "Ню Йорк таймс".

По-голямата част от конгресмените и от двете политически партии отхвърлиха призивите за прекратяване на огъня с аргумента, че Тел Авив има право да преследва "Хамас" след бруталното нападение в Южен Израел, при което бяха убити 1200 души, а над 200 бяха взети за заложници. Много от политиците, противопоставящи се на спирането на огъня, твърдят, че това само ще окуражи "Хамас" и даде възможност на бойците да се прегрупират. Миналата седмица Израел обяви, че ще въведе всекидневни паузи в бойните действия на фона на рязко увеличаващите се жертви сред цивилното население и задълбочаващата се хуманитарна криза, припомня "Ню Йорк таймс".

Над десет сътрудници на конгресмени и анализатори са говорили пред изданието, но повечето тях са пожелали да останат анонимни, от страх да не застрашат работата си и да не предизвикат лични нападки. По думите им много служители на Конгреса от Демократическата партия, повечето от които са на възраст под 35 години, имат остри ценностни несъгласия с шефовете си и с правителството на Байдън заради войната в Газа.

През последните няколко седмици стотици американски държавни чиновници се подписаха под писма, призоваващи законодателите да подкрепят прекратяването на огъня. Десетки служители се появиха и на пропалестински демонстрации, посочва "Ню Йорк таймс".

"Гласовете на членовете на Конгреса имат огромна сила и ние сме ставали преки свидетели на това", се казва в едно от отворените писма, чиито автори са държавни служители от еврейски и мюсюлмански произход. До 9 ноември текстът е бил подписан от над 550 държавни чиновници. "Сега ги молим да използват тази власт, за да защитят цивилните, намиращи се в непосредствена опасност", допълват авторите на писмото.

Приблизително по същото време 500 бивши членове на предизборния щаб на Байдън от 2020 г., наричащи себе си "Байдънови възпитаници за мир и справедливост", написаха отворено писмо с призив за прекратяване на огъня. "Ако не действате бързо, вашето наследство ще бъде съучастие пред лицето на геноцида", предупреждават авторите на текста.

В друг материал "Ню Йорк таймс" съобщава, че десетки служители на Държавния департамент са подписали и изпратили т.нар. "телеграма на несъгласие" до държавния секретар Антъни Блинкън, в която изразяват "сериозното си несъгласие с подхода на правителството на Байдън към израелската военна кампания в Газа".

Комуникационният канал в Държавния департамент, по който е изпратена въпросната телеграма, е създаден през 1971 г. и позволявал на служителите на дипломатическото ведомство да изразяват критики и несъгласия във връзка с войната във Виетнам. Съгласно правилата на Държавния департамент инакомислещите са защитени от репресии, пояснява изданието.

От началото на войната в Газа са били изпратени най-малко три телеграми на несъгласие - две още през първата седмица на военните действия, а последната е постъпила при Блинкън преди броени дни, казват източници на "Ню Йорк таймс", пожелали анонимност. Текстовете не са станали публично достояние.

"Базирана в Ню Йорк организация за граждански свободи заведе дело срещу президента Байдън по обвинение, че не е изпълнил задължението си съгласно международните закони и законите на САЩ да попречи на Израел да извърши геноцид в Газа", пише в днешния си брой британският в. "Гардиън".

В жалбата на Центъра за конституционни права (ЦКП) се твърди, че действията на Израел, които включват "масови убийства", нападения срещу гражданска инфраструктура и принудително изселване, представляват геноцид. ЦКП посочва, че Конвенцията на ООН за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид от 9 декември 1948 г. изисква от САЩ и други държави да използват своята власт и влияние, за да спрат убийствата.

"В качеството си на най-близък съюзник и най-силен поддръжник на Израел, както и на негов най-голям доставчик на военна помощ ... САЩ разполагат със средствата, за да окажат възпиращ ефект върху израелските власти, които сега извършват действия на геноцид срещу палестинския народ в Газа", се казва в жалбата.

Вносителите на иска, който е подаден във федерален съд в Калифорния, настояват съдиите да забранят на САЩ да предоставят оръжия и пари на Израел и да преустановят дипломатическата си подкрепа за Тел Авив. Освен това жалбоподателите искат съдът да задължи Байдън, държавния секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин "да предприемат всички мерки по силите им, за да предотвратят извършването на действия на геноцид от страна на Израел срещу палестинския народ в Газа".

ЦКП, който през 2004 г. спечели знаково дело във Върховния съд на САЩ за правата на затворниците, държани от американската армия в лагер в залива Гуантанамо в Югоизточна Куба, заяви, че атаката на "Хамас" от 7 октомври, при която бяха убити около 1200 души и отвлечени повече от 200, не дава правно оправдание за мащаба на израелското нападение в Газа, при което са били убити над 11 000 палестинци, включително 4600 деца, а 1,5 милиона души са били разселени.