Френският президент Еманюел Макрон отлага държавното си посещение в Германия, насрочено за утре вечер за вторник, обяви днес в изявление канцеларията на германския президент след четири дни на безредици във Франция, предаде Франс прес.

"Френският президент Макрон разговаря днес по телефона с германския президент Щайнмайер и го информира за ситуацията в страната си. Президентът Макрон поиска отлагане на планираното му държавно посещение в Германия", се казва в прессъобщението на канцеларията на германския президент, което френската президентска канцелария потвърди пред АФП.

"Германският президент съжалява за отмяната и разбира отлично ситуацията" във Франция, се уточнява в прессъобщението на германската президентска канцелария, добавя БТА.

Франк-Валтер Щайнмайер "следи ситуацията във Франция с голямо внимание. Той се надява, че насилието по улиците скоро ще спре и социалният мир ще може отново да бъде възстановен", се допълва в изявлението.

Според обкръжението на френския президент все още не е уточнена нова дата.

В края на миналия март държавното посещение на крал Чарлз Трети във Франция трябваше да бъде отменено поради социалната криза, свързана с пенсионната реформа, припомня АФП.

По последни данни на френското министерство на вътрешните работи са били извършени 1311 ареста. По-рано днес то бе съобщило за 994 задържани.

79 полицаи и жандармеристи са били ранени. Около 1350 автомобила са били подпалени. 234 сгради са били подпалени или са понесли щети. Властите са регистрирали общо 2560 пожара.

17-годишният Наел, чието убийство от полицай в Нантер отприщи вълна от насилие във Франция, ще бъде погребан днес в същото предградие на Париж. 

Близо 45 000 полицаи и жандармеристи отново ще бъдат мобилизирани във Франция тази нощ, за да се справят с безредиците, които разтърсиха страната след убийството на младеж от полицай при пътна проверка във вторник в предградие на Париж, съобщи френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен, цитиран от Франс прес.

В Марсилия и Лион, основните градове, засегнати от безредици миналата нощ, полицейското присъствие ще бъде "значително" подсилено, добави министърът, цитиран от БТА.