Напрегнатото очакване в Съединените щати продължава и все още не е ясно кой ще е следващият президент - Доналд Тръмп или Джо Байдън.

Все още се броят бюлетините, пристигнали по пощата в щатите Джорджия, Невада, Пенсилвания и Аризона. Джо Байдън е на крачка от победата, но Доналд Тръмп се готви да води съдебна битка.

Пред журналисти в Белия дом, той отново заяви, че се смята за победител на президентските избори и обвини демократите, че се опитват да му откраднат победата.

Пощенската служба на САЩ не е успяла да достави над 150 000 бюлетини, изпратени по пощата в избирателните секции до края на изборния ден на 3 ноември, съобщи в. "Вашингтон пост", като се позова на разпространени от ведомството данни.

По информация на вестника, повече от 12 000 от тези бюлетини са за пет щата, където името на победителя още не е определено. Изданието отбелязва, че има голяма вероятност окончателният брой на недоставените навреме бюлетини да е още по-голям.

В зависимост от законите на отделните щати, тези бюлетини може или да бъдат преброени, или да бъдат обявени за недействителни.

През последните месеци президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно критикува способа за гласуване по пощата, защото не позволява прецизно и оперативно получаване на резултати от вота.

Тръмп изрази опасения от по-лесна намеса в изборите от чужбина, от фалшификации и гласуване на "мъртви души", както и на лица без право на участие във вота.

В САЩ пощенската служба е практически самостоятелно ведомство в състава на федералното правителство.

По-рано кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джоузеф Байдън каза, че е уверен в победата си над настоящия държавен глава Доналд Тръмп и поиска всички да запазят спокойствие, докато броенето на гласовете продължава, предадоха световните агенции.

"Не се съмняваме, че, когато броенето приключи, сенатор Харис и аз ще бъдем обявени за победители. Затова, моля всички да запазят спокойствие", каза Байдън пред журналисти.

"Броенето вече завършва, много скоро ще разберем всичко", изтъкна Байдън, цитиран от ТАСС.