Стрелецът от гимназията в американския град Пери, щата Айова, е мъртъв, съобщиха CNN и NBC News след брифинг на шерифа на окръг Далас Адам Инфанте. По неговите думи "много хора са ранени" в стрелбата рано тази сутрин, станала в първия учебен ден след ваканцията, предаде Ройтерс. 

Стрелбата в учебното заведение е станала малко след 7:30 ч. местно време (13:30 ч. по Гринуич), като е довела до "множество пострадали", заяви на брифинг шериф Адам Инфанте. Степента на нараняванията и броят на ранените все още се уточняват, каза той.

Ен Би Си допълни, че заподозреният се е застрелял. Според шериф Инфанте стрелецът е бил идентифициран, но не бе предоставена повече информация.

По това време на атаката в сградата е имало малко ученици и преподаватели, тъй като учебните занятия все още не са били започнали, което е ограничило броя на евентуалните жертви, каза Инфанте.

Агенти от ФБР и Бюрото за контрол върху алкохолните изделия, тютюневите изделия, огнестрелните оръжия и взривните вещества са се отзовали на мястото на инцидента, а главният прокурор на САЩ е бил информиран за случая, съобщи говорител на американското министерство на правосъдието.

Според учебния календар в района стрелбата е станала през първия ден от пролетния семестър.

Пери, градче с население около 7900 души, се намира на около 40 мили (64 км) северозападно от Де Мойн, столицата на щата Айова.

Кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия в САЩ Вивек Рамасвами, предприемач, основал биотехнологична компания, е имал насрочена за днес среща с избиратели в град Пери, но след съобщенията за стрелбата е отменил проявата, като я е сменил с лично участие в молитва за пострадалите, съобщи говорител на кампанията.

След 11 дни в Айова ще се състои първото гласуване в целия щат за президентската номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 година, припомня БТА.