Най-малко 78 души бяха убити тази нощ при израелски въздушни удари в ивицата Газа, съобщиха здравни власти на палестинския анклав, цитирани от Ройтерс.

Ударите започнаха часове преди полунощ и продължиха през днешния Коледен ден, отбелязва Ройтерс. Обикновени палестинци и палестински медии съобщават, че израелските сили са концентрирали въздушните си удари и наземния си обстрел срещу бежанския лагер "Бурейдж", който се намира в централната част на ивицата Газа.

Папа Франциск изрази съжаление от факта, че посланието на Иисус Христос за мир по света бива обезсмислено от войната в същата тази земя, в която се е родил.

Децата, умиращи във войни, са "днешните малки Исусове", каза Светият отец в традиционното си послание "Урби ет Орби" ("Към града и към света"), което отправи по случай Рождество Христово от централния балкон на базиликата "Свети Петър" във Ватикана, пред която се бяха събрали хиляди хора

Най-малко 70 души бяха убити при израелски въздушен удар срещу бежанския лагер "Магази" в Централна Газа, каза говорителят на здравното министерство Ашраф ал Кидра, като отбеляза, че много от тях са жени и деца.

Израелската армия заяви, че анализира доклад за случилото се в "Магази" и че остава привързана към ангажимента си за свеждане до минимум на цивилните жертви във войната си срещу палестинското ислямистко движение "Хамас".

Според говорител на министерството на здравеопазването в Газа израелските удари са засегнали няколко семейства в лагера.

Християнското духовенство отмени празненствата по случай Рождество Христово в град Витлеем, който се намира на окупирания от Израел Западен бряг. Според християнската традиция Иисус се е родил в този град преди повече от 2000 години.

Междувременно израелски военнослужещи съобщиха, че са извадили телата на петима отвлечени заложници от мрежата от тунели в ивицата Газа, съобщи вчера говорител на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), предаде ДПА.

Според изявлението на ЦАХАЛ останките на мъжете и жените, отвлечени от Израел на 7 октомври от палестински бойци, са били открити в много обширна и дълбока система от тунели в района под бежанския лагер "Джабалия" в северната част на ивицата Газа.

Израелският в. "Джерусалем пост" уточнява, че две от телата са били намерени преди две седмици, а други три - няколко дни по-късно.

Мрежата от тунели е служила за команден център на палестинското ислямистко движение "Хамас", се казва в изявлението на Израелските сили за отбрана.

Според ЦАХАЛ нападенията срещу Израел от 7 октомври също са били координирани от мрежата от тунели.

По данни на Израелските сили за отбрана системата от тунели се е състояла от две нива - едно на дълбочина около 10 метра и друго на няколко десетки метра по-надолу под земята.

Преди да унищожат системата, израелските сили са открили в тунелите оръжия, оборудване за производство на оръжия и жилищни помещения. ЦАХАЛ разпространи видеокадри, за които твърди, че преди това са били записани в подземната мрежа от тунели.

Израелският военен кабинет ще обсъди днес предложението на Египет за прекратяване на войната в ивицата Газа, съобщава още в. "Джерусалем пост", цитиран от ДПА.

Късно снощи в. "Таймс ъв Израел" потвърди, че израелски официални представители са заявили, че Египет е представил ново предложение за примирие и освобождаване на още израелски заложници в ивицата Газа. За него по-рано съобщи саудитската телевизия "Ашарк нюз", която се позова на източници, запознати с разговорите.

Въпреки това министър-председателят Бенямин Нетаняху вчера подчерта, че Израел ще продължи да се сражава, докато палестинското ислямистко движение "Хамас" не бъде напълно победено. Това е единственият начин да се елиминира "Хамас", да се върнат всички заложници и да се гарантира, че ивицата Газа вече няма да представлява заплаха за Израел, каза Нетаняху.

Според съобщението на "Ашарк нюз" предложението на Египет предвижда прекратяване на войната на няколко етапа. Първата фаза включва примирие за най-малко две седмици, по време на което се предвижда "Хамас" да освободи 40 израелски заложници. В замяна Израел трябва да освободи 120 палестински затворници. Това ще бъде последвано от втората фаза, която предлага палестински преговори с посредничеството на Египет. Третата фаза предвижда пълно прекратяване на огъня и цялостно споразумение за размяна на заложници и затворници. Този последен етап включва и изтегляне на израелската армия от ивицата Газа, като се позволи на всички разселени жители на Газа да се завърнат по домовете си, припомня ДПА.

 На 7 октомври движението "Хамас" извърши безпрецедентна атака срещу еврейската държава. В отговор Израел предприе офанзива, имаща за цел унищожението на "Хамас". От вчерашно изявление на израелските въоръжени сили става ясно, че във войната в Газа досега са убити 158 израелски войници.