Русия потвърди официално, че нейните военни са убили повече от 50 проукраински бойци при нападенията от украинска територия в граничната руска Белгородска област, предаде ДПА.

Унищожени са били също така военно оборудване и бронирана техника, според официална информация от Москва, добавя БТА.

Министерството на отбраната на Русия по-рано съобщи, че по думите му "киевският режим" е обстрелвал град Шебекино, където има също и пътен гранично-пропускателен пункт. В следобедните часове вчера руското министерство заяви, че е предотвратило пробив на проукраински бойци.

Бягащи от района местни жители говорят за "опустошителни разрушения" в града, от които само малка част бе показана по руската държавна телевизия. От няколко дни Белгородска област е обхваната от още нападения, при които се съобщава за загинали и ранени.

За пореден път отговорност за нападенията поеха "Руският доброволчески корпус" и легионът "Свободна Русия". Те искат да донесат свобода, мир и спокойствие в Русия, обявиха проукраинските бойци.

Междувременно украинските власти отмениха предупрежденията за въздушни нападения в по-голямата част от страната, включително в столицата Киев, предаде Ройтерс, като се позова на изявления в "Телеграм" на кмета на града Виталий Кличко.

Агенцията отбелязва, че това става часове след като Русия предприе нова серия от ракетни нападения срещу Украйна.

Москва е извършила около 20 отделни нападения с ракети и дронове срещу украински градове от началото на май, добавя БТА.

Кметът на украинската столица Кличко, който по-рано съобщи за две отделни нападения тази нощ, написа в "Телеграм", че не е имало обаждания до спасителните служби в резултат на последните руски атаки. Украйна редовно заявява, че отбраната ѝ сваля повечето руски ракети и дронове.

Ройтерс съобщи преди това, че противовъздушната отбрана в Киев е била задействана рано тази сутрин, опитвайки се да отблъсне руски атаки. Агенцията се позовава на отделни изявления в "Телеграм" на кмета на украинската столица и военните.

"Има експлозии в града. Противовъздушната отбрана е задействана", съобщи по-рано Кличко и добави, че нова вълна от дронове се е насочила към града.