Над 300 души са били задържани при опита на демонстранти от ЛГБТ общността да проведат вчера Парад на гордостта в Истанбул, за какъвто местните власти не издадоха разрешение, съобщава турската редакция на Би Би Си.

Сред арестуваните е бил и фоторепортерът на АФП Бюлент Кълъч. По данни на организацията Репортери без граници Кълъч е бил подложен на медицински преглед, след което е пуснат на свобода.

Бул. "Истиклял", обичайното място на проявата, беше отцепен вчера от полицията и групи със знамена с цветовете на дъгата се събраха на успоредния бул. "Съраселвилер". Полицията обаче не им разреши да демонстрират и там.

Организаторите призоваха за участие в проявата, като заявиха, че мирните шествия не може да бъдат забранявани.

"Истанбул прайд" се провежда в града от 2003 г., но последният разрешен от властите парад беше през 2014 г., когато в проявата се включиха десетки хиляди души, отбелязва Би Би Си. Властите аргументират забраната със съображения за сигурност.

В изказване миналата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви: "Няма такова нещо като ЛГБТ. Тази държава е национална, духовна", напомня Би Би Си, цитирана от БТА.