Над 1000 украински войници, предали се в Мариупол, са прехвърлени в Русия, за да бъдат извършени следствени действия срещу тях, предаде ТАСС, като се позова на свой източник в руските правоохранителни органи.

"Над 1000 души от "Азовстал" са прехвърлени в Русия. С тях активно работят правоохранителните органи", посочва източникът, без да уточнява как ще се действа по-нататък с тях.

Той допълни, че на по-късен етап в Русия може да бъдат прехвърлени и още украински пленници.

Ако новината се потвърди, това ще попречи на и без това проблемaтичните мирни преговори между двете страни, отбелязва Ройтерс.

Украйна иска да ѝ бъдат върнати всичките около 2000 защитници на металургичния комбинат "Азовстал" като част от размяна на пленници, но руски депутати настояха някои от войниците да бъдат съдени.

Зеленски отрече пробив в Донбас 

Руските войски не са пробили все още отбраната на украинските сили в Източна Украйна, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Той използва изказването си, за да постави под съмнение руските твърдения, че победата на Москва в Донбас е неизбежна.

"Обстановката на фронта не е претърпяла никакви съществени промени през изминалите 24 часа", каза Зеленски. Той добави, че "изключително геройската отбрана на Донбас продължава".

По думите на президента най-ожесточени остават боевете в района на Северодонецк, Лисичанск и Попасна. "Усеща се, че окупаторите не са очаквали да срещнат такава упорита съпротива", добави той.

Според Зеленски Русия се опитва да разположи още части в Донбас и Херсонска област, за да предотврати възможни украински контраатаки.

"Но какъв е смисълът изобщо от това? При всяко положение в голямата си част окупационните сили отдавна са разбрали безперспективността за тях в Украйна", каза той. Според Зеленски от началото на инвазията в Украйна са загубили живота си над 31 000 руски войници.

"От 24 февруари Русия заплаща за напълно безсмислената си война срещу Украйна с по над 300 войници на ден. И ще дойде ден, когато броят на жертвите ще надхвърли границите на допустимото дори и за Русия", каза той.

Емоционален призив от семейството на пленен британец

Семейството на британски боец в Украйна, пленен от руските сили, отправи емоционален призив и благодари за подкрепата, което е получило. Гражданинът на Обединеното кралство е с обвинения, които могат да му донесат смъртна присъда, предаде ДПА.

Роднините на Ейдън Аслин, единият от трима души, обвинени, че са наемници на украинските сили, казаха, че си сътрудничат с британското външно министерство и украинското правителство, за да го върнат у дома.

В изявление, разпространено чрез британското външно министерство, те описват Аслин като "много обичан човек, който липсва много на близките си".

Това става, след като президентът на украинската сепаратистка Донецка народна република (ДНР) обяви, че върховният съд на ДНР започва да гледа делото срещу тримата британци.

Би Би Си съобщи, че Аслин, който е на 28 години, и единият от обвинените заедно с него, 48-годишният Шон Пинър, са застанали на подсъдимата скамейка в проруската територия.

Има опасения, че ако бъдат признати за виновни по повдигнатите им обвинения, включващи опит "за завземане на властта", съдът, който не е международно признат, може да им издаде смъртна присъда.

Двамата са били в състава на редовни части на украинската армия в Мариупол. Принадлежността на третия британец, Андрю Хил, който е пленен в района на Николаев, е неясна.

Вчера бяха разпространени кадри, на които се твърди, че са Аслин, Пинър и Саудун Брахим, марокански гражданин, и че са застанали на подсъдимата скамейка.

На записа те говорят само, за да потвърдят, че са наясно с обвиненията срещу тях и да кажат, че са съгласни делото да продължи без свидетелски показания, според Би Би Си.

В понеделник сепаратисткият президент Денис Пушилин заяви, че "престъпленията, които те са извършили, са чудовищни", съобщи сепаратистката осведомителна агенция ДАН.

Семейството на Аслин казва следното в обръщението си: "Ние семейството на Ейдън Аслин молим да не бъдем притеснявани от медиите сега. Това е много чувствителен и емоционален момент за семейството и бихме искали да благодарим на всички, които ни подкрепиха".

"В момента работим с украинското правителство и британското външно министерство за връщането на Ейдън у дома. Ейдън е много обичан и ни липсва много. Надяваме се, че много скоро ще бъде освободен", допълват близките.

Британският вицепремиер Доминик Рааб заяви, че външното министерство на Обединеното кралство "ще направи всички необходими постъпки" от името на Аслин.

"Що се отнася до този случай, не съм запознат с всички подробности, но, разбира се, очакваме всички международноправни норми при воденето на военни действия да бъдат спазвани и ще направим всички необходими постъпки", каза Рааб пред радио Ел Би Си.