Русия е невъзможно да бъде победена на бойното поле, но и няма да е първата, която ще използва ядрено оръжие. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на традиционното си годишно послание към двете камари на парламента - Държавната дума и Съвета на федерацията.

В близо двучасовата си реч държавният глава на РФ изложи акценти по ключови теми от всички сфери на управление, коментира хода на войната в Украйна, но не пропусна и да оцени позицията на Запада в отношенията между Москва, Киев и останалите държави.

Според Путин не Русия е започнала войната, а тя само се опитва да я спре със сила, като Западът има намерения да превърне конфликта в Украйна в глобален.

Руският президент също така обяви, че е оптимист за задълбочаване на икономическите връзки на държавата с Азия, както и съобщи, че всяко семейство на войник или ветеран от войната няма да бъде оставено без помощ.

Посрещнат с аплодисменти, Путин започна речта си с препратка към историческите събития.

"Те ще определят бъдещето на нашата страна, всеки от нас е обвързан с огромна отговорност", заяви руският държавен глава.

Снимка: БТА/АР

Украйна, войната и Западът

По думите му Русия е била изправена пред заплаха и омраза заради "нацисткия режим на Киев".

"През 30-те години на миналия век Западът практически откри пътя на нацистите в Германия към властта, а днес направиха "анти-Русия" в Украйна и всичко това с една цел - да откъснат територия от нашата държава", коментира Путин.

"Ние защитаваме не само нашите интереси, но и позицията, че не може да има деление в света на "цивилизовани страни" и всички останали. Русия е против подобно разделение. Москва направи всичко възможно, за да реши световните проблеми. Бяхме търпеливи. Но зад гърба ни подготвяха друг сценарий. Искам да повторя - те започнаха войната и ние  използваме сила, за да я спрем", подчерта още президентът на РФ. 

Той беше категоричен, че Русия защитава своите граждани и домовете им.

"В резултат на американски военни кампании са загинали около 1 милион души, а над 30 милиона са бежанци. Това никой в света няма да го забрави", добави Путин и заяви, че Западът използва Украйна като таран и полигон срещу Русия.

Русият президент твърди в речта си, че "Донбас и Украйна са се превърнали в тотална лъжа" на Запада, който се е оттеглил от фундаменталните споразумения и се опитва да разшири НАТО като "покрива Русия с чадър".

Снимка: Скрийншот/You Tube

"Невъзможно е да бъде победена Русия на бойното поле, затова се извършват все по-агресивни информационни атаки. Постоянно лъжат, не спират атаките срещу нашата култура, срещу Руската православна църква", отбеляза още държавният глава и подчерта, че "Западът планира да превърне конфликта в Украйна в глобален".

Западните страни са похарчили според него "над 150 милиарда долара за помагачество и въоръжаване на киевския режим". За сравнение, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през 2020-2021 г. страните от Г-7 са отпуснали като помощ за най-бедните държави около 60 милиарда долара. При това срещу определени искания за покорност от страна на получателите, заяви президентът на Русия.

"Ние бяхме отворени, искрено готови за конструктивен диалог със Запада. Казвахме, настоявахме, че и Европа, и целият свят имат нужда от неделима, равна за всички държави система за сигурност, и дълги години предлагахме на партньорите си да обсъдим заедно тази идея и да работим за осъществяването ѝ", каза той. Държавният глава подчерта, че в отговор Русия е "получила неясна или лицемерна реакция".

"Но имаше и конкретни действия - разширяването на НАТО към нашите граници, създаването на нови позиционни райони за противоракетна отбрана в Европа и Азия", добави той. Никоя държава няма толкова много военни бази в чужбина като Съединените щати - "искам да подчертая това: стотици бази по целия свят, цялата планета е набучена (с тях), стига да погледнеш картата", заяви Владимир Путин.

Снимка: БТА/АР

Русия, войниците и помощта за семействата им

"Ние никога няма да станем като Киев и западните държави, няма да разчистваме сметки с онези, които направиха крачка встрани и се оттеглиха от родината си. Нека това остане на тяхната съвест. Основното е, че гражданите им дадоха морална оценка. Гордеем се, че нашият многонационален народ зае принципна позиция и подкрепи нашите действия в защита на Донбас", каза Путин и продължи:

"За хората никой не помисли, превърнаха ги в "консуматив". Тъжно, но факт. И отговорността е на Киев и Запада".

"Сега отново сме заедно, което означава, че сме още по-силни. И ще направим всичко, за да се върне дългоочакваният мир по нашите земи. Нашите герои се борят за това, за своите предци, за бъдещето на децата и внуците , за обединението на нашия народ", категоричен беше руският президент, обявявайки минута мълчание. Той заяви, че се прекланя пред семействата на войниците и техните съпруги, а думите му бяха аплодирани от публиката.

Снимка: Скрийншот/You Tube

"Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за ескалацията, за нарастването на броя на жертвите лежи изцяло върху западния елит и върху днешния киевски режим, за който украинският народ всъщност е чужд", каза Путин.

Според Путин всяко семейство трябва да бъде заобиколено от грижи и уважение, "техните нужди трябва да бъдат задоволени без бюрокрация". За тази цел Путин предложи създаването на специален фонд, който да предоставя цялостна целева подкрепа в подобни ситуации.

Той обяви, че семействата на всички загинали и ветерани ще могат да се възползват от услугите на социален работник.

Трябва да се повиши нивото във всички подразделения на руската армия, подчерта още руският държавен глава.

Санкциите, икономиката, инфраструктурата

"Санкциите срещу Русия целяха да накарат нашите граждани да страдат. Но това не се случи. Икономическите власти успяха да съхранят устойчива икономиката на страната ни, не допуснаха дефицит и крах на финансовата система", допълни Владимир Путин.

Относно икономиката руският държавен глава заяви още, че иска да изгради безопасна система за международни плащания, която ще намали зависимостта от Запада: "Не трябва да повтаряме грешки и не трябва да унищожаваме икономиката си".

"Тези, които тръгнаха по пътя на предателството към Русия, ще бъдат подведени под отговорност, но ние няма да организираме "лов на вещици", каза още президентът и продължи:

"Който тръгне по пътя на прякото предателство, извърши терористични и други престъпления срещу сигурността на нашето общество, териториалната цялост на страната, ще носи отговорност по закон", каза Путин.

Снимка: БТА/АР

Президентът на РФ обяви още, че планира да засили икономическите връзки. Заговори за разширяване на магистралите от Москва до Казан и с Монголия и Китай, за да се увеличат връзките на Русия с Източна Азия.

"Изборите за местни и регионални власти, както и изборите за президент ще се проведат в строго съответствие със закона, при спазване на всички демократични процедури", увери Путин.

"Длъжни сме да съхраним Русия за нашите деца и да им я предадем. Ще разчитаме на нашия съзидателен потенциал и нашите ценности", добави руският държавен глава.

"Важно е да се създадат допълнителни условия за гражданите да инвестират пари вътре в страната", подчерта още Путин.

НАТО и ядреното оръжие

Докато говореше за екологията, президентът рязко подхвана темата за НАТО и за Договора за съкращаването на стратегическите настъпателни въоръжения между Русия и САЩ.

"Самият Запад започна да зачерква наследството и от Ялта, и от Потсдам, да демонтира системите за сигурност и контрол на въоръженията", добави президентът. "Русия спира участието си в Договора за стратегически и нападателни оръжия. Не излиза, просто спира".

Вижте всички снимки ТУК>>>

По думите му Министерството на отбраната и Росатом трябва да осигурят готовност за изпитване на ядрено оръжие.

Москва няма да бъде първата, която ще направи това, но "никой не трябва да си прави илюзии, че глобалният паритет може да бъде разрушен", категоричен беше Путин и добави:

"Разбира се, ситуацията в света се промени от 1945 г. насам, формират се нови центрове на влияние, но е недопустимо, че Съединените щати започнаха да прекрояват световния ред само за себе си".

Снимка: БТА/АР

ЛГБТ общността

"Семейството означава съюз между мъж и жена". Така Путин коментира тази тема, като добави че "това казват свещените текстове на всяка религия на Земята".

"Господ да помогне на тези, които не знаят какво правят", каза руският държавен глава от трибуната.

"Ние сме същата държава - един обединен народ. Ние сме сигурни в нашата сила. Истината е на наша страна", заяви Владимир Путин на финала на годишното си послание, което беше приветствано с аплодисменти, като всички присъстващи станаха на крака за руския химн.

Ето и ключовите акценти от речта на руския държавен глава Владимир Путин:

- Стъпка по стъпка внимателно и последователно ще решаваме поставените пред нас задачи;

- Русия направи всичко възможно да реши проблема в Украйна с мирни средства. Но изявленията на западните лидери се превърнаха в жестоки лъжи. Западът доставяше оръжие, обучаваше националистическите батальони. Още преди началото на СВО (бел.ред. - Специална военна операция) се водеха преговори за доставка на системи за противовъздушна отбрана и самолети. Спомняме си опитите на Киев да се сдобие с ядрено оръжие. Съединените щати разположиха бази и биологични лаборатории близо до нашите граници, подготвиха Украйна за голяма война;

- Докато Донбас гореше и се лееше кръв, а Русия искрено се стремеше към мирно решение, Западът си играеше с живота на хората, играеше с "белязани карти". Те се държаха по същия начин, като унищожиха Югославия, Ирак, Либия, Сирия. Понятието чест и благоприличие не е за тях;

- Твърдо отстояваме не само нашите интереси, но и позицията, че не трябва да има разделение на "цивилизовани" държави и останалите. Бяхме искрено готови за конструктивен диалог. В отговор получихме неясна, лицемерна реакция. НАТО се разшири до нашите граници, бяха създадени нови ракетни позиции. Получихме отказ по всички принципни позиции. Стана ясно, че е дадена зелена светлина за извършване на агресия. Заплахата нарастваше всеки ден. До февруари 2022 г. всичко беше готово за следващата наказателна акция на Киев в Донбас;

- Действията на Киев напълно противоречат на резолюциите на ООН. Те започнаха войната. И използвахме сила, за да ги спрем. Следващата цел на Киев беше да удари Крим и Севастопол. Сега Киев открито говори за това. Така признаха това, което вече знаехме толкова добре;

- Защитаваме дома си, а целта на Запада е неограничена власт. Те вече са похарчили повече от 150 милиарда долара за въоръжаване на Киев. Те не пестят средства за насърчаване на безредици и преврати по света. На конференцията в Мюнхен Русия беше обвинена, за да забравят всички какво направи Западът през последните десетилетия. Цели региони са в хаос. Американски експерти твърдят, че в резултат на войните, разгърнати от САЩ след 2001 г., са загинали над 900 хиляди души, повече от 38 милиона са станали бежанци;

- През 30-те години Западът отвори пътя към властта в Германия за нацистите. Днес те превръщат Украйна в "анти-Русия". Този проект се връща към 19 век, когато Австро-Унгария, Полша го подхранват, за да откъснат исторически територии от страната ни;

- Наскоро една от бригадите на въоръжените сили на Украйна получи името "Еделвайс" като нацистка дивизия, участвала в депортирането на евреи, екзекуциите на военнопленници и наказателни операции. Нашивките SS, знаците на Вермахта, са много популярни в Украйна;

- На страните от Запада не им пука на кого залагат в битката срещу нас, стига да се бият с нашата страна, да служат като оръжие срещу Русия;

- Ние не сме във война с народа на Украйна. Те самите са заложници на режима в Киев и неговите западни господари, които окупираха тази страна, унищожиха индустрията й и ограбиха богатствата й. Отговорността за ескалацията на конфликта е изцяло на западните елити и киевския режим, за които украинският народ е чужд;

- Колкото повече западни системи с голям обсег бъдат доставени в Украйна, толкова повече ще бъдем принудени да отдалечим заплахата от нашите граници;

- Целта на Запада е да нанесе стратегическо поражение на Русия, да ни сложи край веднъж завинаги. Ние ще отговорим пропорционално, защото защитаваме съществуването на нашата държава;

- Русия не може да бъде победена на бойното поле;

- Срещу нас се извършват все по-агресивни информационни атаки. Основната цел са младите поколения. Семейството е съюз на мъж и жена. Така казват свещените книги на всички световни религии. Но Западът се опитва да ревизира и тези свещени текстове. Англиканската църква предлага идеята за полово неутрален Бог. Бог да прости, те не знаят какво правят;

- Западът ще се опита да подкопае и разцепи нашето общество. Разчитат на национални предатели, от които лъха отровата на презрението към Отечеството. Винаги е било така. Който е тръгнал по пътя на прякото предателство, терористични и други престъпления, ще носи отговорност по закона. Но ние няма да ловуваме вещици, да разчистваме сметки с напусналите родината си. Те трябва да живеят с това;

- Започнахме и ще продължим да изграждаме мащабна програма за възстановяване и развитие, която да съживи предприятията и работните места, пристанищата на Азовско море, превърнало се във вътрешното море на Русия. Наш дълг е да подкрепяме семейства, които са загубили роднини, близки. Помогнете им да отгледат децата си, да ги възпитат, да ги образоват. Семейството на всеки член на СВО трябва да бъде заобиколено от грижа и чест;

- Предлагам да се създаде специален държавен фонд за целева лична помощ на семействата на загиналите войници и ветерани от СВО. Днес и военнослужещи, и мобилизирани, и доброволци заедно понасят трудностите на фронта. Не всички въпроси за снабдяването и паричната помощ са решени. За всички участници в СВО, вкл. доброволците, трябва да се осигури редовна ваканция от поне 14 дни - поне веднъж на всеки шест месеца. Офицери и сержанти, които са се показали като компетентни, модерни и решителни командири, ще бъдат повишени приоритетно на по-високи длъжности;

- Задачата е да се започне масово производство на най-новите оръжия. Тази работа е в ход, нейните темпове се увеличават. Предлагам да стартирам специална програма за преференциално наемане на жилища за работници от отбранителната промишленост. Значителна част от плащанията за жилища ще бъдат поети от държавата;

- Западът разгърна не само военен, информационен, но и икономически фронт;

- Делът на руската рубла в международните разплащания се удвои спрямо декември 2021 г. и възлиза на 1/3, а с валутите на приятелски страни - повече от половината;

- Отбраната е най-големият приоритет, но не трябва да унищожаваме собствената си икономика. Имаме всичко, за да гарантираме сигурността и да създаваме условия за устойчиво развитие на страната;

- Промените в структурата на икономиката са жизненоважна необходимост. Западът се опита да срине рублата, да провокира инфлация, да открадне резерви, да прекъсне производствените вериги. Целта на Запада е да накара нашите граждани да страдат и да дестабилизира обществото отвътре. Изчислението не беше оправдано. Инициаторите на санкциите провокираха повишаване на цените, загуба на работни места, закриване на предприятия и енергийна криза в собствените им страни;

- Банковият сектор издържа изпитанието, излиза на печалба, инфлацията е под контрол. Необходимо е да се засили деофшоризацията на икономиката, бизнесът трябва да работи в руска юрисдикция;

- Помним с какви проблеми се сблъска късната съветска икономика. Руската икономика е създадена на пазарна основа. Но в крайна сметка икономиката ни се ориентира към Запада, тъй като бизнесът беше насочен към продажба на ресурси и бърза печалба. Отне години, за да прекъснем тази тенденция и постигнахме видима промяна;

- Образът на Запада като сигурно убежище се оказа фалшив. Тези, които смятаха Русия само за източник на доходи, загубиха много. На Запад те просто бяха ограбени. Никой от обикновените граждани на Руската федерация не съжаляваше за онези, които загубиха сметките си в чужди банки, загубиха яхтите си. Хората помнят както приватизацията от 90-те, така и демонстративния лукс;

- В началото на февруари беше направено изявление на НАТО с действителното искане Москва "да се върне към изпълнението на договора за стратегическите нападателни оръжия", включително допускане на инспекции на нашите съоръжения. Знаем, че Западът е замесен в опитите на Киев да нанесе удари по бази на нашата стратегическа авиация. Сега те все още искат да инспектират нашите отбранителни съоръжения? Това звучи като глупост. САЩ и НАТО открито казват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия, а в същото време ще обикалят нашите съоръжения? Преди седмица подписах указ за поставяне на бойно дежурство на най-новите наземни ракетни комплекси;

- Русия прекратява участието си в Договора за стратегически нападателни оръжия;

- Русия е готова да възобнови тестовете на ядрени оръжия (ако САЩ предприемат подобни тестове) Министерството на отбраната и Росатом трябва да осигурят готовност за тестване на руски ядрени оръжия.