Шотланският министър на здравеопазването Хамза Юсаф е новият лидер на Шотландската национална партия (ШНП) и първи министър на страната, предадоха Ройтерс и БТА. Той ще наследи на постовете Никола Стърджън, която миналия месец обяви, че се оттегля. 

Пред около 300 души на стадион "Мърифийлд" в Единбург националният секретар на партията Лорна Фин обяви резултата от надпреварата, в която участваха трима претенденти - настоящата министърка на финансите Кейт Форбс и бившата министърка на обществената безопасност Аш Ригън.  

След първото преброяване на гласовете се оказало, че нито един от кандидатите не разполага с малко над 50% от тях, за да спечели. Тъй като гласуването е преференциално, гласовете от останалия на последно място кандидат - в случая Аш Ригън, са преразпределени към другите двама кандидати. В резултат на това краен победител е Хамза Юсаф с 52,1% от гласовете, а Кейт Форбс остава на второ място с 47,8%.

Аш Ригън (л), Хамза Юсаф и Кейт Форбс

Снимка: БТА/AП

Ройтерс отбелязва, че това е била ожесточена надпревара, която изложи на показ разделенията в партията по отношение на политиките и буксуващата кампания за независимост на британската провинция. Това са и първите избори за лидер на партията от близо две десетилетия. 

Политическият кореспондент на BBC за Шотландия Филип Сим коментира, че в крайна сметка изборът на Хамза Юсаф е логичен, защото той се радва на най-голяма подкрепа сред членовете на партия и в негово лицe повечето виждат продължител на политиката на Никола Стърджън. Освен това в негово лице Зелената партия, съмишленик на националистите по въпроса за независима Шотланидя, виждат по-надежден партньор от останалите. 

37-годишният Хамза Юсаф ще стане най-младият първи министър на Шотландия и първият, произхождащ от етническо малцинство. Юсаф е избран за първи път за депутат през 2011 г. като представител на ШНП от Глазгоу и е назначен за младши министър на следващата година. Той става министър на правосъдието през 2018 година. Въпреки че е практикуващ мюсюлманин, по време на кампанията Юсаф изглеждаше по-уверен от своите съперници в съчетаването на религиозните си възгледи с прогресивните социални политики на партията, отбелязват Ройтерс. 

"Шотландският народ се нуждае от независимост сега повече от когато и да било и ние ще бъдем поколението, което ще постигне тази независимост за Шотландия", заяви новоизбраният лидер в своя реч след обявяването на изборните резултати. 

Разглеждан като кандидат на приемствеността, Юсаф се радваше на по-високи нива на подкрепа в сравнение с другите кандидати сред представителите на ШНП както в шотландския, така и в британския парламент. Той си осигури и подкрепата на високопоставени фигури в партията, като настоящия заместник-първи министър Джон Суини и новия лидер на ШНП в Уестминстър Стивън Флин. 

Очаква се новоизбраният лидер на ШНП да бъде официално утвърден за шестия първи министър на Шотландия след гласуване в регионалния парламент утре, предаде ДПА. 

До избора му се стигна след като миналия месец Никола Стърджън, която беше най-дългогодишният шотландски първи министър, обяви, че се оттегля, след повече от осем години на поста, припомня БТА.