Британското правителство планира да изгори вече неизползваеми лични предпазни средства срещу коронавируса на стойност милиарди лири стерлинги, закупени прибързано по време на пандемията, предаде Асошиейтед прес, като се позова на орган за контрол на държавните разходи.

Той разследва как кабинетът на премиера Борис Джонсън е похарчил 4 милиарда лири (5 милиарда долара) за екипировка като маски, ръкавици, престилки, които сега трябва да бъдат изхвърлени, защото са дефектни или не отговарят на стандартите.

Британското правителство планира да утилизира по 15 000 палета на месец "чрез комбинация от рециклиране и изгаряне за производство на електроенергия", каза парламентарната комисия за държавните разходи. Тя отбеляза, че "цената и въздействието върху околната среда от утилизацията на излишъците и на неизползваемите" лични предпазни средства не е ясна.

В доклад на комисията пише, че министерството на здравеопазването е загубило 75 процента от 12-те милиарда лири, похарчени за защитна екипировка през първата година от пандемията заради завишени цени и некачествени продукти.

"Това може би е най-срамният епизод от отговора на правителството на пандемията", каза депутатката от позиционната Лейбъристка партия Мег Хилиър, която оглавява комисията. Тя допълни, че кабинетът е похарчил "огромни суми, плащайки по неприлично високи цени и давайки пари на посредници, в хаотично бързане, по време на което пропуснаха дори най-повърхностните проверки".

Държавният министър в консервативното правителство Робин Уокър призна днес, че "са били допуснати грешки" в началото на пандемията. Това обаче беше "напълно безпрецедентна ситуация", в която страните по света се бореха да си осигурят доставки по време на здравна криза, подчерта в същото време той.