Околната среда няма граници и разрушенията, нанасяни от войната, засягат целия свят, каза украинският министър на екологията и природните ресурси Руслан Стрилец, представяйки проекта на страната си за международна декларация за околната среда пред свои колеги и заместник-министри от над десет държави, включително България.

Проектодокументът бе официално представен на международен форум в Киев през октомври тази година и предвижда разработване на платформа за оценка на щетите върху околната среда, нанесени в резултат на военните действия. Украйна настоява Русия да понесе отговорността на тези щети и да плати за тях след края на войната.

Подкрепата си за Украйна изразиха министри и заместник-министри, отговарящи за околната среда, от Молдова, Финландия, България, Румъния, Швеция, Литва, Чехия, Грузия, Италия, Нова Зеландия, Естония.

Засега готовност да подкрепят документа са изразили шест страни, работи се и активно и с други партньори, посочват украинските власти. Очаква се приемането и подписването на документа да се случи през зимата на 2023-2024 г., а платформата да заработи през 2024-2025 година.

Признак на изключителна човечност е да се мисли не само за непосредствените проблеми и щети, причинени от войната, но и за много по-глобалните последици и това да се изрази в действия, каза българският министър на околната среда и водите Юлиян Попов.

България, заедно с Финландия и Германия, е съпредседател на Работна група Номер 8 "Екологична сигурност" от "Формулата на мира" на украинския президент Володимир Зеленски.

Украйна още от самото начало на войната развива методология за оценка на екологичните щети, за да не бъдат загубени данни за загубите. Досега е съобщено за над 3000 случая на щети, нанесени от войната на околната среда, оценявани на 16 млрд. долара, каза Стрилец по-рано през деня на дискусията "Зеленото възстановяване на Украйна", която се проведе в българския павилион на КОП28.

Украйна в момента е най-силно минираната страна в света - евентуално минираната площ е 174 000 кв. км или близо една трета от украинската територия, което пречи на усилията за възстановяване на дивата природа, засегнати са горите. Заради разрушаването на Каховската ВЕЦ е загубена вода, достатъчна за всички хора на планетата за два дни, а евентуално замърсяване може да засегне редица страни, включително България и Турция. Загубени завинаги са и ендемични видове, каза украинският министър.

Екологичната сигурност е "точка осма" от инициативата за мир на президента Зеленски, припомни Стрилец, подчертавайки, че трябва да бъде разработен юридически механизъм, който да задължи руската страна да заплати нанесените екологични щети.

На първо място обаче трябва да бъдат оценени унищоженията, нанесени на околната среда, отбеляза той. Те могат да струват повече, отколкото разрушенията на инфраструктурата и това трябва да бъде доказано.

Дори по време на война мислим за възстановяване на инфраструктурата, градовете и селата ни и сме наясно, че при това възстановяване трябва да следваме принципа да строим по-добре и "по-зелено", защото това осигурява по-добра енергийна ефективност и път към климатична неутралност, допълни министърът.

Символично е, че представихме тази инициатива за първи път на КОП, подчерта той.

Днес сме на точното място, в точното време, каза министърът на околната среда, климата и енергетиката на Словения Боян Кумер, отбелязвайки тежките последици от руската агресия за сигурността на храните и енергийните доставки. Почти всички топлоцентрали в страната са силно пострадали и предвид започващата зима това е силно обезпокояващо, посочи той.

Поздравявам Украйна за действията й по отношение на климата, впечатлена съм от представените климатични политики и насоките за възстановяване чрез "зелена" инфраструктура и възобновяеми източници на енергия, каза Анна Лурман, държавен министър за Европа и климата във федералното Министерство на външните работи на Германия. Берлин подкрепя усилията на Киев за възстановяване по множество начини, а следващата конференция за възстановяването на Украйна ще се проведе в Берлин през юни догодина, припомни германският представител.

Войната в Украйна нанася щети не само върху околната среда на страната, но и на живота на бъдещите поколения и се отразява и върху климата в глобален план, обединиха се участниците и в двата панела.