Това ще са първите полети на астронавти с кораби, изстрелвани от американска територия след последната мисия на космическа совалка през юли 2011 г. Оттогава САЩ зависят изключително от руските кораби "Союз" за изпращането на астронавти в МКС, което струва 70 милиона долара на човек.

Вижте снимки на новия кораб >>


Dragon V2, способен да превозва седем астронавти, "представлява истински технологичен скок", заяви президентът и основател на "SpaceX" Елън Мъск при зрелищното представяне на кораба пред журналисти в централата на компанията в Хоторн, близо до Лос Анджелис, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Dragon 1" беше първият частен космически кораб, скачил се прз 2012 г. с МКС, доставяйки му различни товари. Новият "дракон" може да каца на всякакъв терен на Земята с прецизността на хеликоптер. Той не използва парашути, освен при повреда на двигателите с обратна тяга, и може бързо да се използва отново, което позволява да се правят значителни икономии, обясни Мъск.

SpaceX и нейният основен клиент - американската космическа агенция НАСА, съобщиха, че новата капсула ще транспортира първите астронавти до МКС до 2017 г.

Неясно бъдеще за МКС след 2020 г.

Русия не вижда икономически смисъл в участието си в проекта Международна космическа станция след 2020 година, тъй като той "би изял над една трета от бюджета на "Роскосмос". Това заяви наскоро руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

По думите му руската страна изпитва сериозни съмнения за продължаването на живота на проекта МКС след 2020 г. Рогозин съобщи, че Русия разглежда възможности за реализирането на съвместни проекти в областта на пилотираната космонавтика с Китай.

Миналата седмица ръководителят на НАСА Чарлс Болдън заяви, че Русия не може да преустанови сама работата на МКС след 2020 г.

"Не може един единствен партньор да преустанови работата на МКС", заяви Болдън.