Българските граждани да не предприемат търпящи отлагане пътувания до Брюксел до промяна в нивото на терористична заплаха, а намиращите се вече в столицата Брюксел да се въздържат от ненужни придвижвания в рамките на града и да бъдат изключително предпазливи, когато се намират на публични места. Това съветват от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР).

В Брюксел вчера въоръжен мъж откри стрелба срещу група шведски футболни фенове, като уби двама от тях. Заподозреният извършител на нападението е неутрализиран по време на полицейска акция, припомниха от външното ни министерство.

Към момента нивото на терористичната заплаха в Брюксел е повишено до най-висока степен. В останалата част на страната нивото също е повишено, но с една степен по-ниско. Компетентните белгийски власти отправят призив за повишена бдителност и да се избягват ненужни пътувания.

Развитието на ситуацията и нивото на заплаха, както и препоръките за поведение на гражданите, могат да бъдат следени в реално време на сайта на белгийския Национален кризисен център (на френски, нидерландски, немски и английски език) на адрес https://centredecrise.be/fr/newsroom/fusillade-bruxelles .

При нужда от съдействие, българските граждани в Белгия могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в гр. Брюксел на тел.: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66 и дежурен телефон в извънработно време: 32 473 981 042, както и на адрес: Embassy.Brussels@mfa.bg

По-рано днес белгийските власти потвърдиха смъртта на Абдесалем Ласуед (45 г.), установен като извършител на снощния атентат в Брюксел, при който бяха убити двама шведски граждани, а техен сънародник бе тежко ранен. Според министъра на вътрешните работи Анели Верлинден е възможно нападението да е дело на терористична клетка. Издирват се съучастници, уточни полицията. Експерти съобщиха в навечерието на вчерашното нападение, че в Белгия се водят на отчет около 600 радикализирани ислямисти и джихадисти.

Властите в Белгия съобщиха днес, че понижават степента на опасност от нов терористичен удар до трета от общо четири. Това означава, че заплахата остава висока, но не непосредствена, допълва БТА.

Жертвите на терориста са на 60 и на 70 години и са били в Брюксел по повод мача между националните отбори на Белгия и на Швеция. Извършителят Абдесалем Ласауед (45 г.) е пребивавал в Белгия незаконно, след като преди три години молбата му за международна закрила е била отхвърлена. Властите продължават издирването на възможни съучастници. Съпругата на Ласауед беше задържана, разпитана и освободена, като е изразила пълна изненада от неговите действия. Във видео, разпространено онлайн, Ласауед свърза действията си с посегателствата над Корана в Швеция и с отношението към палестинците, като изрази възхвала за терористичната групировка "Ислямска държава".

Местни медии разпространиха данни, според които на година в Белгия се издават над 25 хиляди решения за изгонване на чужденци, като се изпълняват едва около шест хиляди. От изпълнените решения само в една десета от случаите напускането на страната е доброволно.

Утре Белгия и Швеция ще почетат заедно паметта на жертвите на атентата в присъствието на премиерите на двете страни Александер де Кро и Улф Кристершон в Брюксел.