Международният валутен фонд обяви, че отпуска 50 млрд. долара за страните, засегнати от коронавируса. Организацията предупреди, че епидемията вече е свалила тазгодишния глобален икономически растеж под нивата от миналата година.

Междувременно Калифорния обяви извънредно положение след първия смъртен случай от новия вирус. Потвърдените случаи на заразени там са 53, предава БТА.

Камарата на представителите на американския конгрес одобри вчера законопроект, с който на правителството ще бъдат предоставени 8,3 милиарда долара за борба с разпространението на коронавируса, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Законопроектът беше приет с 415 гласа срещу два против. В него се предвиждат над 3 милиарда долара за финансиране на разработка на ваксина и диагностични изследвания, както и лечение на коронавируса. За профилактични мерки ще бъдат заделени още 2,2 милиарда долара, от които 950 милиона са предназначени за поддръжка на държавните болници.

Очаква се Сенатът да одобри законопроекта днес, за да бъде подписан от президента Доналд Тръмп до края на седмицата.

Броят на починалите от новия коронавирус в САЩ достигна 11, след като един пациент почина в щата Вашингтон, а друг - в щата Калифорния, съобщиха световните агенции.

Броят на починалите от коронавируса в континентален Китай надхвърли 3000, след като властите днес съобщиха за нови 31 смъртни случая, предадоха Франс прес и ТАСС.

Най-малко 3012 станаха жертвите на коронавируса в Китай (без да се броят Хонконг и Макао) от избухването на епидемията през декември в град Ухан, столица на централната провинция Хубей. Повечето от смъртните случаи (2305) са регистрирани в Ухан.

През последното денонощие в Китай са потвърдени 139 нови случая на заразяване, което е малко повече от предния ден (119), с което общият им брой достигна 80 409, уточниха здравните власти. Само пет нови случая са регистрирани извън Хубей.

Над 52 хиляди души са оздравели и са изписани от болниците.

В Пекин броят на заразените достигна 418, от тях 297 са оздравели, а осем са починали.

Според последните официални данни под наблюдение в страната се намират над 32, 8 хиляди жители, които са контактували със заразени.

В Италия през последното денонощие са починали 28 души и са установени 587 нови случая в страната. Учебните заведения спират да работят от четвъртък и няма да отворят до средата на март.

Световната здравна организация е регистрирала за едно денонощие 2223 нови случая на заразяване по света.

Южна Корея съобщи днес за нови 438 случая на коронавирус, с което общият им брой достигна 5 766, съобщиха ДПА и ТАСС, като се позовават на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията. През изминалото денонощие са починали трима пациенти и общият брой на жертвите достигна 35.

Повечето от случаите на заразяване са регистрирани в град Тегу и провинция Северен Кьонсан. В Сеул са потвърдени четири нови случая, с което броят на заразените в столицата достигна 92 души.

На този етап 36 страни са наложили пълна забрана за влизане на територията им на хора, посещавали скоро Южна Корея, съобщи южнокорейското външно министерство, цитирано от Франс прес.

Испания съобщи вчера за втори смъртен случай в резултат на епидемията от новия коронавирус, съобщи Франс прес. Става дума за 82-годишен мъж, който е страдал от хронични болести, уточниха властите на автономната област Страната на баските. В цяла Испания са потвърдени 200 случая на коронавирус, съобщи министерството на здравеопазването.

Ирландия потвърди вчера четири нови случая на Ковид-19, двама мъже и две жени, които скоро са пътували до Северна Италия, предаде Ройтерс. В страната са регистрирани общо шест случая на заразяване.

Броят на заразените с новия коронавирус в шведската столица вчера нарасна с 16 и достигна 31, съобщи ТАСС. Общо в страната са потвърдени 52 случая.

Двайсет и седем жители на Стокхолм са били заразени зад граница или са били в пряк контакт с хора, които са пътували в чужбина. При четири от случаите източникът на зараза все още не е установен.

Експерти обясняват нарастването на броя на потвърдените случаи с края на училищната ваканция в Стокхолм и с факта, че повече хора са били изследвани за вируса, отбелязва агенцията.