Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун приключиха първия кръг от преговорите си в граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона, съобщиха световните агенции.

Двамата се здрависаха на демаркационната линия, заявиха, че се пише история, след което седнаха един срещу друг на овална маса в Дома на мира и разговаряха час и половина.

Снимка: БТА

Мун и Ким ще се срещнат отново по-късно днес, след като обядват поотделно.

След първата среща Ким се завърна в севернокорейската част на Панминчжон в черна лимузина, съпроводен от 12 телохранители, които тичаха край колата му.

В 04.30 по Гринуич, след като приключат обяда си, двамата лидери ще участват в церемония по засаждане на бор, растящ от 1953 г., когато е подписано примирието след Корейската война и символизиращ мира и благоденствието на Корейския полуостров. Оттогава това е едва третата среща между лидери на двете страни - сега определена като "подарък за света".

След това Ким и Мун ще имат възможност да разговарят на четири очи по време на кратка разходка без придружители, преди да се върнат на масата за преговори.

Пролетта може да е дошла на Корейския полуостров, заяви южнокорейският президент Мун Дже-ин в началото на преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. И двамата изразиха надежда, че преговорите ще имат положителен резултат.

Мун Дже-ин окачестви решението на Ким Чен-ун да пресече демаркационната линия между двете държави като "смело" и "символ на мира" и изрази надежда, че двамата могат да работят заедно, за да вземат "смели решения".

"Осъзнавам каква отговорност лежи на нашите плещи и съм ви благодарен за решителността и мъжеството, които проявихте, идвайки на тези преговори. Нека заедно да проявим мъжество и решителност и да донесем мир и благоденствие на Корейския полуостров. От този ден демаркационната линия вече не е символ на раздора, тя стана символ на мира", отбеляза южнокорейският президент.

Мун Дже-ин изтъкна също, че е готов "да води преговорите цял ден", ако се наложи.

Ким Чен-ун заяви, че срещата може да помогне "да се навакса изгубеното време".

Той обеща, че повече няма да буди Мун Дже-ин с ракетни опити, които северокорейската страна обикновено извършваше рано сутрин.

"Ким Чен-ун каза на президента Мун, че е чувал, че той винаги става много рано сутрин заради ракетните изпитания на Севера и обеща, че повече няма да тревожи съня му", каза на брифинг прессекретарят на корейския президент, цитиран от ТАСС.

На масата за преговори с лидерите на двете държави седяха по двама членове на делегациите им. Отляво на Ким беше сестра му Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан, а отдясно - заместник-председателят на ЦК на Корейската трудова партия. До Мун Дже-ин седяха шефът на кабинета му и ръководителят на националната разузнавателна служба.

Снимка: БТА

Ким ще отиде и в Сеул

По време на прегледа на почетния караул президентът Мун отбеляза, че това не е пълният му състав и че ако Ким Чен-ун посети Синия дом (президентската резиденция в Сеул), ще може да види пълната церемония по прегледа на караула, посочи говорителят на южнокорейския президент.

В отговор Ким посочи, че ако бъде поканен в Синия дом, с радост би го посетил, след което южнокорейският президент отправи съответната покана, която беше приета, добави говорителят.

Както е известно, идния месец се очаква и среща между Ким и американския президент Доналд Тръмп.